COVID-19 în MOLDOVA

Al 13-lea salariu, pentru bugetari, revine

Al 13-lea salariu, pentru bugetari, revine

Al 13-lea salariu, pentru bugetari, revine. Parlamentul a votat în prima lectură modificări la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, scrie Noi.md cu referire la publika.md.

Documentul mai prevede majorări de salarii pentru educatori, dar şi bucătari, în înstituţiile de învăţămînt. De bani mai mulţi vor beneficia şi asistenţii primelor persoane în stat. Din acest motiv, proiectul a trezit unele nedumeriri în rîndul deputaţilor, dar cu toate astea a fost susţinut de toate fracţiunile.

"Se propune modificarea claselor de salarizare pentru peste 44 de mii de unităţi de personal care vor spori salariile lunare de la 8% pînă la 63%. Cele mai esenţiale modificări se propun după cum urmează. Modificarea claselor de salarizare între profesori, învățători, educatori, educaţie timpurie, costul acestei măsuri este de peste 98 de milioane de lei", a declarat Sergiu Pușcuța, ministrul Finanţelor.

Unii deputaţi l-au criticat pe ministrul Finanţelor din motiv că a propus majorări mici pentru lucrătorii din grădiniţe.

"Eu vreau să cred că dumneavoastră cunoaşteţi situaţia din instituţiile preşcolare, practic lipsesc dădaca, asistentul educatorului şi mă uit care este coeficientul de majorare şi mă cuprinde tristeţea. La aşa salarii noi o să rămînem fără asemena angajaţi", a zis Maria Ciobanu, deputat ACUM.

"Puteţi să veniţi cu propuneri în lectura a doua. La învăţători, educatori grădiniţe, 17 587 de persoane, se propune a fi majorat salariul de la 750 pînă la 1300 de lei, asta e doar majorarea", a zis Serghei Pușcuța, ministrul Finanţelor.

De salarii mai mari vor beneficia şi bucătarii din instituţiile de învăţămînt.

"Pentru poziţia de bucătari, salariul va fi de 3200 de lei. Pentru bucătar auxiliar salariul la moment de 1900 de lei plus compensarea 2000 de lei garantat se propune majorarea pînă al 2500 de lei sau o creştere de 17%.", a declarat Raisa Ghilan, şef direcţie Ministerul Finanţelor.

Deputaţii blocului ACUM nu au scăpat ocazia să-i amintească ministrului despre bugetul elaborat de guvernul condus de Maia Sandu.

"În bugetul solidarităţii erau prevăzute prime, deci actualul guvern pur şi simplu le-a tăiat", a zis Igor Grosu, președintele fracțiunii PAS.

"În proiectul de lege care este repartizat la toţi deputaţii este prevăzută prima în sectorul bugetar, pînă la 50% din salariul de bază", a menționat Serghei Pușcuța, ministrul Finanţelor

Documentul a stîrnit şi critici dure.


"Cum se justifică creşterea salariilor consilierilor preşedintelui parlamentului, a preşedintelui Dodon şi a prim-ministrului Chicu şi atitudinea discriminatorii pentru consilierii din cabinetul vicepreședinților. Cînd pentru pedagogi, dădăci oferim creşteri foarte mici", a spus Mihai Popșoi, vicepreşedintele Parlamentului PAS.

Ministrul Finanţelor, Serghei Puşcuţa, a încercat să dreagă busuiocul şi a spus că, de fapt, se majorează salariile asistenţilor şi secretarilor, nu a consilierilor.

"Va fi o creştere de 50 la sută şi asta pentru că avem pentru aceste funcţii salarii de trei mii şi la ziua de astăzi nu este angajată nicio persoana. Este aşa un nivel de salarizare că nimeni nu se angajează", a declarat Serghei Pușcuța, ministrul Finanţelor.

Proiectul presupune costuri financiare estimate la peste 373 de milioane de lei şi ar urma să intre în vigoare din 2020. Documentul urmează să fie votat şi în lectura a doua.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri

Sondaj Toate

load