Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Agricultorii ar putea rămîne fără roadă, în lipsa rachetelor antigrindină

15 iun. 2022,, 17:45   Societate
2738 0

Agricultorii din Moldova sînt la mila cerului și riscă să rămînă fără roadă. Se întîmplă din cauza că țara noastră se confruntă cu o criză de rachete antigrindină.

Potrivit responsabililor, stocurile sînt pe sfîrșite, iar livrările au fost oprite din cauza războiului din Ucraina. În prezent, unei stații îi revin doar 19 obuze pentru dispersarea norilor, de peste 3 ori mai puțin decît numărul necesar timp de un sezon. Autoritățile recunosc problema și spun că aceasta va fi, în curînd, soluționată.

Stația de lansarea rachetelor antigrindină de la Călărași are 22 de puncte și acoperă o suprafață de 27 de mii de hectare.

Responsabilii susțin că în unele puncte nu mai sînt rachete deloc, iar în altele, stocul este pe sfîrșite. Aceștia recunosc că situația este dramatică, iar o eventuală intemperie ar putea distruge zeci de terenuri agricole.

Deși se bucură că unele stații centrale antigrindină mai funcționează, iar ei au un loc de muncă, angajații spun că se descurcă foarte greu. Potrivit lor, fără de rachete, activitate, practic nu este.


Potrivit responsabililor de la Serviciului Antigrindină, lansările de rachete sînt în descreștere, față de anii precedenți.

Și dacă la unele stații centrale încă mai sînt rachete, în raionul Edineț, stocul este aproape gol. Responsabilii spun că mai pot interveni doar în cazul unei ploi cu grindină.

„Pînă acum am rezistat pentru că am avut rachete puține, dar înainte nu știu ce o să fie. Pînă acum au fost rachete. De rachete mai avem nevoie, măcar de 500. Unitatea noastră este mare, avem 23 de puncte de lansare. Mai rezistăm o dată, mai apoi nu știm”, a declarat Ivan Oboroc, responsabilul stației de rachete antigrindină, din Edineț.

În prezent, Republica Moldova mai dispune de 1300 de rachete antigrindină, de peste 3 ori mai puțin decît numărul necesar de obuze.

Ministrul Agriculturii recunoaște problema și spune că această criză a apărut din cauza cu nu au fost prevăzuți bani în buget pentru achiziționarea dispozitivelor. Viorel Gherciu susține că, în prezent, autoritățile încearcă să găsească soluții și urmează să suplinească stocul. De la începutul acestui sezon au fost înregistrate 3 situații excepționale cu grindină mare, în urma cărora au avut de suferit culturile agricole, iar suma prejudiciului a atins 35 de mii de lei. În Republica Moldova sînt 12 stații centrale antigrindină, dintre care, doar 8 sînt funcționale. În total, acestea au 132 de puncte de lansare a rachetelor.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?