COVID-19 în MOLDOVA

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

A alergat o noapte întreagă pentru a motiva oamenii să doneze bani pentru familiile numeroase

Are șapte copiii, însă vrea să adopte încă patru, care nu-i sînt deloc străini. Sunt copiii surorii ei, care a murit, răpusă de cancer. Dacă va reuși să-i adopte, aceștia nu vor ajunge în instituțiile statului, ci vor crește în familie, înconjurați de grijă și iubire.

Dar, pentru că locuința femeii este modestă, iar veniturile se duc repede pe necesitățile curente, familia numeroasă are mare nevoie de bani. În ajutorul lor, un grup de maratoniști au decis să alerge o noapte întreagă. Gestul lor, dar și povestea familiei din Cricova au ajuns la multe inimi. Datorită sumelor de bani donate, cei 11 copii au o șansă reală ca să locuiască într-o casă mai spațioasă și renovată, transmite NOI.md cu referire la tv8.md.

Iulian Bercu a început cursa la ora șapte seara în parcul Valea Morilor, fiind însoțit de circa 50 de alergători. Toți au venit să-l susțină atît moral, cît și financiar.

„Orice scop veritabil nu cred că trebuie trecut cu vederea”.

Însă, mai aproape de miezul nopții, a rămas în compania a doar patru alergători. Iar spre dimineață, a fost singurul care a ajuns la finiș. Bărbatul povestește că deși tremura din cauza frigului de afară, scopul nobil al cursei l-a ajutat să reziste.


Iulian Bercu, co-fondator Run Moldova: „De cîteva ori ne-am ciocnit cu maidanezi, care nu au fost cele mai blînde ființe întîlnite noaptea, dar pînă la urmă. Am un profund sentiment de mîndrie față de alergătorii noștri și reacția lor la cazuri similare”.

Și copiii, pentru binele cărora au alergat maratoniștii, alergau astăzi. Doar că în curtea casei din orașul Cricova. Au ajuns aici acum aproape două săptămîni, după ce au fost luați cu forța de la tatăl lor, care i-ar fi agresat. Cumnata lui spune că și acum nu poate uita starea în care i-a găsit.

Ileana Scripcari, mama: Erau dezbrăcați, murdari… Cam frig tare era în seara aceea. Nu au zic că vor înapoi? -Nu, așa cuvinte nu am auzit”.

„-Acasă nu a fost bine? -Nu. -De ce? -Tata ne bătea”.

„Tata era beat în fiecare zi și ne bătea. Ne ținea numai acasă, nu ne dădea voie nicăieri”.

Acum sînt 11 copii în familie și trăiesc acum la sora mamei sale, care pregătește actele pentru adopție. Picii o ajută cu ce pot pe femeia care urmează să le devină mamă.

„Pune în cutia ceea”.

Ileana Scripcari, mama: „Nu o să las copiii să se ducă prin străini. Oleacă ne e greu, dar ce să face, o să ne descurcăm. Măcar știu că nepoții sînt lîngă mine”.

Femeia și soțul ei lucrează la o companie agricolă și cîștigă în jur de trei mii de lei lunar, împreună. Pe lîngă asta, mai primesc și un ajutor social în valoare de 3500 de lei, însă banii niciodată nu sînt suficienți într-o familie de 13 membri. Acum, sînt nevoiți să se înghesuie într-o casă bătrînească, să doarmă cîte cinci într-un pat și să facă lecțiile pe rînd, masa fiind doar una.

„Una se pune pe canapea, una pe scaun, și se rînduiesc, fac temele”.

Potrivit autorităților locale, tatăl celor patru frați urmează să fie decăzut din drepturi părintești, din cauza violenței domestice. Nu am reușit să vorbim cu bărbatul.

Natalia Cravcescu, asistentă socială: „Se aflau într-o situație de risc, în care a fost nevoie să fie luați copiii de la el. A fost aici, dar era în stare de ebrietate, așa că nu a primit acces să-și vadă copiii”.

Totuși, spre finalul zilei, copiii au primit și o veste bună.

Veronica Donciu, asistentă socială, CCF Moldova: „Continuă și acum să vină bani din afara țării. Cineva s-a oferit să le schimbă geamurile la casă”.

În cadrul maratonului nocturn s-au adunat în jur de 40 de mii de lei. Cei care vor să doneze suplimentar, sînt invitați să acceseze site-ul CCF Moldova.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load