Criza energetică stiri: 1543
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3385

709 mil $, datori Gazpromului: Cum și cînd s-au format sumele și la ce etapă este auditul

3 oct. 07:36   Societate
3289 0

Republica Moldova datorează Gazpromului rusesc 709 milioane de dolari, sumă acumulată din 1994 și pînă în 2015. Moldova a cerut un audit al sumei, iar concernul rus a acceptat, oferind și un termen - 1 mai 2022.

Din cauza războiului din Ucraina, nicio companie străină nu a venit să efectueze controlul, motiv pentru care Chișinăul a cerut o amânare de la ruși, apoi încă una. Între timp, două companii străine au fost desemnate să realizeze auditul prevăzut în protocolul contractului, semnat acum un an. „La această etapă au fost solicitate actele necesare de către Agenția Proprietății Publice, iar noi, conform legii, le-am oferit”, a declarat președintele MoldovaGaz, Vadim Ceban, la pentru UNIMEDIA.

„Datoria despre care discutăm, care s-a acumulat, este pentru consumatorii de pe malul drept. E vorba despre 709 milioane de dolari.

Prima sumă s-a acumulat între 1994-2005, Factoring Finance - 275 milioane, mai mult de jumătate fiind vorba despre o penalitate.


445 milioane de dolari sunt datorii acumulate în special între 2011-2015.

Tariful era stabilit atunci de autoritățile locale, era mic, nu acoperea toate costurile.

Gazprom nu ne-a deconectat, bună întrebare, de ce?!

Noi cooperăm cu Agenția pentru Proprietăți Publice. La etapa aceasta sunt solicitări de documente, pe care noi, conform legii, le oferim.

Sunt anumite rețineri din partea Gazprom, neînțelegeri cum vor fi stinse aceste datorii. În contract există un angajament de semnare a acordului de achitare a datoriei și se lucrează asupra acestui mecanism. Ce ține de audit, cred că trebuie continuat, până la stabilirea unui program de reeșalonare”, a declarat Vadim Ceban.

Moldovagaz a transferat Gazprom ultimul avans pentru luna septembrie, anunță șeful companiei, Vadim Ceban. Potrivit lui, este vorba despre aproape 36 mil. dolari care au ajuns în conturile concernului rus.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat într-un interviu la UNIMEDIA că Republica Moldova va avea gaze naturale din 1 octombrie, întrucât contractul cu Gazprom a fost semnat pentru 5 ani și concernul rus nu a notificat în vreun fel MoldovaGaz despre eventuale schimbări.

Pe 1 octombrie, Gazprom a avertizat că poate rezilia în orice moment contractul cu Moldovagaz, „întrucât Moldova în mod regulat îl încalcă și nu a prezentat un acord privind stingerea datoriilor istorice”.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

După remanierile de cadre din guvern, situația
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав