Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 122
Transnistria stiri: 1454

Un tînăr din Bălți știe să cînte la peste 10 instrumente muzicale

7 mar. 2023,, 18:15   Showbiz
2866 0

La 20 de ani știe să cînte la peste 10 instrumente muzicale și își dedică tot timpul activităților culturale. Igor Botnari, student la Colegiul de Muzică și Pedagogie din Bălți are o dragoste aparte pentru instrumentele tradiționale vechi.

A moștenit această pasiune de la familia sa și la o vîrsta fragedă a început să studieze fluierul. Acum, se numără printre puținii tineri din țara noastră care știe să cînte la cobză, transmite Noi.md cu referire nordnews.md.

„Tatăl meu a cîntat la acordeon, țambal, chiar dacă nu a fost pentru mult timp. Bunelul meu, în tinerețea sa, a fost la fel muzician, a cîntat la saxofon, am o mătușă care a fost foarte dedicată muzicii”, spune tînărul.

La vîrsta de 7 ani a pus mîna pe fluier și a început să cînte în ansamblul din satul natal „Muguri de Speranță” din Fundurii Vechi.

Pe lîngă cobză, tînărul știe să cînte la caval, saxofon, clarinet, chitară, ukulele, pian, acordeon, nai, trombon și este curios să studieze și alte instrumente muzicale.


Tînărul cobzar a îndrăgit atît de mult instrumentele populare vechi, încît știe și cum ar fi apărut unele dintre ele.

„Este de fapt și o legendă, se spune că Dumnezeu a creat oile și a creat cavalul pentru a le ține oilor de urît, iar diavolul văzînd asta a creat căprile și a creat cimpoiul, așa că, cavalul are și o însemnătate divină”.

Igor Botnari are o colecție bogată de instrumente muzicale pe care le-a adunat grație susținerii părinților.

„Fluierul este un instrument care m-a costat 150 de lei, relativ ieftin. Cel mai scump instrument din colecția mea este saxofonul, care m-a costat aproape 2000 de euro”, a menționat tînărul cobzar.

Igor Botnari face parte din ansamblul „Învîrtita Dorului” din satul Fundurii Vechi, Art-grupa „Vivat” din Bălți, corul „Ars-Nova”, orchestra populară, dar și din fanfara Colegiului de Muzică și Pedagogie din municipiu.

4
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?