TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Zahărul este cauza epidemiei de obezitate

Zahărul este toxic şi contribuire la dezvoltarea problemelor cardiace, a sindromului metabolic şi a cancerului. Potrivit unor experţi medicali, zahărul poate fi echivalat cu drogurile care provoacă dependenţă, cum ar fi cocaina.

Pe lîngă acest aspect, faptul că sfecla de zahăr modificată genetic domină deja piaţa americană, şi se extinde din ce în ce mai repede în întreaga lume, nu arată altceva decît că, pentru noi, alimentaţia sănătoasă devine o provocare din ce în ce mai mare, relatează The Guardian.

Robert Lustig, specialist în afecţiuni hormonale pediatrice şi expert mondial în ceea ce priveşte obezitatea la copii din cadrul Şcolii de Medicină a Universităţii California din San Francisco, se află în cursul unei misiuni de a educa populaţia în ceea ce priveşte efectul negativ al zahărului rafinat.
“Zahărul nu este doar o sursă de calorii, efectele sale asupra noastră fiind mult mai perfide. Nu are nimic de-a face cu caloriile. Zahărul este efectiv o otravă”, adaugă Lustig.

Lustig este foarte clar în ceea ce priveşte definiţia zahărului. Nu are importanţă dacă este sirop de porumb bogat în fructoză, alb sau maro, din sfeclă de zahăr sau din trestie de zahăr. “Toate conduc la afecţiuni metabolice, cum ar fi diabetul zaharat şi obezitate, dar şi cancer şi afecţiuni cardiace”, arată Robert Lustig. Acesta crede că stilul de viaţă actual, cu un consum de zahăr ridicat, ne ucide lent.

Pentru a face lucrurile şi mai complicate, zahărul rafinat provoacă dependenţă, fiind comparat cu cocaina de mulţi experţi din industria sănătăţii, din cauza mecanismului de declanşare a centrelor cerebrale de plăcere atunci cînd este consumat. El este cauza a 75 -80% dintre cazurile de obezitate.
Pentru a evita obezitatea medicul face o serie de recomandări:


- Portocale. Mîncați fructe în loc de suc . Sucul de fructe în cutii de carton este lipsit de fibre, ceea ce face zahărul mult mai periculos.

- Carnea de vită. Se recomandă carnea de animale din Argentina, care sînt hrănite cu iarbă, nu cu porumb ca în SUA.

- Apa si laptele - cele mai bune băuturi, în special pentru copii. Coca-Cola, Pepsi și alte băuturi răcoritoare conțin zahăr fără valoare nutritivă.

- Pîine. Asigurați-vă că nu conține zahăr.

- Alcool. Ca și zahărul, crește nivelul de insulină. În plus, el este o cauză recunoscută a steatozei hepatice.

- Prăjiturile de casă. Dacă preparați prăjituri și plăcinte în condiții casnice, folosiți doar o treime din zahărul recomandat în rețetă. Potrivit lui Lustig, astfel copturile devin chiar mai delicioase.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load