Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 505

Stresul emoțional poate afecta nu doar mintea, ci și corpul unei persoane

16 ian. 2023,, 03:30   Sănătate
2100 0

Oamenii leagă adesea o erupție a pielii de un răspuns la stres emoțional. Un studiu¹ din 2018 privind studenții la medicină evidențiază faptul că diferite afecțiuni ale pielii, printre care și erupțiile cutanate, se pot dezvolta din cauza stresului.

Cum arată o iritație cauză de stres?

Pentru unii oameni, reacția la stres ia forma unei urticarii. Deși iritația poate să apară în orice loc pe corp, dovezile anecdotice sugerează că aceasta tinde să apară mai frecvent pe față, pe piept și în zona gîtului.

Pentru persoanele cu o afecțiune a pielii preexistentă, este posibil ca o iritație de stres să nu apară sub formă de urticarie. În schimb, le-ar putea agrava simptomele bolii deja existente. Cîteva exemple de astfel de afecțiuni ale pielii ale căror simptome pot fi agravate pe fond de stres sînt eczema, psoriazisul și rozaceea.

În funcție de nuanța pielii unei persoane, urticaria poate avea aspectul unor pete roșii, violet sau mai închise la culoare. De asemenea, pot fi ușor în relief și vor genera mîncărimi. Dimensiunile iritației cauzate de stres pot varia; la unele persoane, zona afectată este destul de mică, în timp ce la altele iritația poate ocupa o arie extinsă - pe aproape toată fața, de exemplu.

De obicei, este mai greu să se identifice o iritație pe fond de stres la persoanele cu afecțiuni ale pielii preexistente, deoarece simptomele pot fi similare. Cum stresul poate împiedica vindecarea adecvată a pielii, agravarea bruscă a afecțiunilor pielii poate indica iritație provocată de stres.

Cum se tratează iritațiile cauzate de stres?


În primă instanță, persoana afectată poate lua în considerare anumite remedii la domiciliu pentru a ușura simptomele erupției cutanate. Remediile includ:

Ulei extravirgin de nucă de cocos

Un studiu² recent sugerează că uleiul de nucă de cocos poate avea efecte anti-inflamatorii și de protecție asupra pielii.

Aloe vera

Aloe vera poate reduce mîncărimea și poate calma pielea.

O compresă rece

Înmuierea unui prosop subțire în apă rece și plasarea acestuia pe zona afectată poate ajuta la ușurarea mîncărimilor.

Ulei de mușețel

Cercetările sugerează că uleiul de mușețel poate avea efecte antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatorii. Persoana suferindă de iritații cauzate de stres ar putea adăuga una sau două picături de ulei de mușețel în crema obișnuită de față, de exemplu, aplicînd apoi amestecul pe zonele afectate.

O cremă antiiritații cu unt de shea

O cremă dermatocosmetică antiiritații, pe bază de unt de shea și madecasozid, cu efect relipidant și antiinflamator, reduce leziunile și senzația de mîncărime.

Uneori, remediile casnice pot să nu fie eficiente și persoana afectată să aibă nevoie de tratamente medicamentoase. Farmacistul poate recomanda medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi antihistaminice pentru a ajuta la atenuarea mîncărimii sau o loțiune cu calamină pentru a ușura alte simptome ale erupției cutanate.

În cazuri mai grave, medicul poate prescrie corticosteroizi sau antibiotice pentru a reduce umflăturile, roșeața și mîncărimea.

Tratamentele la domiciliu și tratamentele fără prescripție medicală sînt de cele mai multe ori opțiuni potrivite pentru persoanele cu iritații cauzate de stres. Cu toate acestea, dacă stresul este resimțit frecvent și pe perioade extinse, e indicat ca persoana să se concentreze asupra eliminării sursei de stres sau a gestionării stresului prin diverse metode: meditație, exerciții de respirație, discuții cu o persoană de încredere sau căutarea sprijinului profesionist al unui psiholog. Cîteva ședințe la psiholog oferă pacientului posibilitatea de a-și discuta emoțiile, și, în același timp, primirea unor recomandări sau învățarea unor mecanisme pentru gestionarea stresului.

Alte erupții cutanate care pot fi confundate cu iritațiile de stres

În unele cazuri, oamenii ar putea confunda o iritație cauzată de stres cu o altă neplăcere sau cu o boală de piele. Alte afecțiuni similare cu o iritație provocată de stres includ:

Rozaceea

Această problemă afectează în mod obișnuit fața. Pielea se face roșie, cum se întîmplă în caz de arsuri solare Unele persoane cu rozacee pot prezenta o senzație de arsură, mîncărime sau usturime în zonele afectate. Deși boala poate afecta pe oricine, este cel mai frecvent întîlnită la femeile de vîrstă mijlocie care au pielea deschisă la culoare.

Dermatita atopică

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii care apare periodic. Poate duce la piele uscată, descuamată și roșie sau la mîncărime. Este frecventă la copii, dar poate apărea la orice vîrstă. Principalul factor de risc pentru dermatita atopică este de a avea antecedente personale sau familiale de eczeme, alergii, febra fînului sau astm.

Psoriazisul

Aceasta este o afecțiune cronică a pielii, autoimună, care duce la apariția unor zone înroșite și cu solzi albicioși. Psoriazisul feței va afecta cel mai frecvent sprîncenele, linia părului, partea de sus a frunții și pielea dintre nas și buza superioară. Mulți oameni predispuși la psoriazis pot fi lipsiți de simptome ani întregi pînă cînd boala este declanșată de un factor de mediu (vreme rece, stres, fumat, unele infecții etc.).

Erupția de căldură

Erupția de căldură apare ca urmare a transpirației excesive. Dacă o persoană trăiește într-un climat cald și umed sau se angajează în activități fizice intense, se poate confrunta cu o erupție cauzată de căldură.

Dermatita de contact

Dermatita de contact apare atunci cînd o persoană se confruntă cu un alergen, care cauzează o erupție cutanată, mîncărime, piele uscată, crăpată și sensibilă, umflături și vezicule. Multe substanțe pot provoca astfel de reacții, inclusiv săpunurile, produsele cosmetice, parfumurile, bijuteriile și plantele.

Zona Zoster

Aceasta este o infecție virală, provocată de virusul varicelo-zosterian, în care persoana afectată dezvoltă o erupție pe o parte a corpului. Suferinzii de Zona Zoster pot prezenta, de asemenea, febră, dureri de cap, tinitus, inflamarea nodulilor limfatici sau stomac deranjat.

Cînd e cazul să mergi la medic?

Cele mai multe erupții minore se îmbunătățesc în ceea ce privește aspectul în cîteva zile. Persoana afectată ar trebui să ceară sfatul medicului dacă erupția cutanată nu dă semne că se atenuează sau dacă se agravează și apar și alte simptome, cum ar fi febra. Dacă apar brusc dificultăți de respirație sau de înghițire, bolnavul trebuie să solicite ajutor medical de urgență.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?