Din ce în ce mai evidentă devine influența factorilor psihologici, comportamentali, demografici și genetici asupra apariției acestei probleme. Stilul de viață modern, caracterizat de dependența de alimente nesănătoase și de sedentarism, reprezintă doar o explicație parțială. Acest lucru l-au subliniat experții intervievați de Izvestia.
Cercetările arată că dificultățile psihologice, cum ar fi depresia, anxietatea și stresul, joacă un rol semnificativ în apariția și menținerea obezității. De exemplu, persoanele care suferă de depresie sînt mai predispuse să recurgă la "mîncatul emoțional", folosind mîncarea ca o modalitate de a face față emoțiilor negative.Nevroza alimentară, sau o atitudine nesănătoasă față de mîncare, este, de asemenea, un factor de risc major pentru obezitate. Persoanele cu nevroză alimentară au tendința de a mînca în exces, de a se simți vinovate și rușinate după ce mănîncă și de a recurge la diete extreme și la proceduri de curățare, în încercarea de a-și controla greutatea.
Experții subliniază faptul că atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase a corpului necesită nu numai perseverență în sport și o alimentație corectă, ci și o gestionare eficientă a emoțiilor și rezolvarea problemelor psihologice.
Adăuga comentariu