COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 836 013 INFECTAȚI 319 614(+1370)   TRATAȚI 299 214     DECESE 7309(+36)  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2951
Puterea stiri: 6873

O femeie din SUA a primit primul transplant de trahee umană din istorie

9 apr. 05:00   Sănătate
909 0

O femeie din SUA a primit primul transplant de trahee umană din istorie. După ce timp de mulți ani s-a chinuit să respire și s-a temut că s-ar putea sufoca în somn, Sonia Sein spune că se simte suficient de bine pentru a dansa cu nepoții ei.

Transplantul, o premieră mondială, a avut loc la spitalul Mount Sinai din New York. Pînă acum au mai fost făcute doar transplanuri de trahee sintetică, din celule stem.

„Imediat după aceea am putut respira. Cînd am respirat prima dată după transplant, m-am simțit ca în rai”, a spus Sein, care a făcut operația care i-a schimbat viața în ianuarie.

Traheea fostei asistente sociale, în vîrstă de 56 de ani, a fost deteriorată în 2014, cînd a avut nevoie de ventilator din cauza unui atac grav de astm.

Sein a trecut prin mai multe intervenții chirurgicale în speranța de a corecta problema, dar acestea au provocat și mai multe daune căilor respiratorii. A fost nevoită să respire printr-o gaură creată chirurgical în gît, numită traheostomie, cu un tub care i-a coborît pînă înplămîni.

„Pentru mine era un efort să respir”, își amintește ea.


Traheea este tubul care leagă laringele de plămîni și este esențială pentru vorbire, respirație și pentru o funcție pulmonară normală. Este un organ mult mai complex decît pare și, timp de zeci de ani, experții medicali au considerat că astfel de transplanturi sînt imposibile, spune Eric Genden, chirurgul care a condus echipa care a făcut operația de transplant.

Genden a făcut cercetări în domeniu timp de de 30 de ani, de cînd era la facultatea de medicină.

„Încă de cînd eram student mi se părea greu de crezut că putem face transplant de rinichi, ficat și chiar de inimă, dar nu a existat nicio modalitate de a transplanta traheea”, a spus el.

Operația a de transplant prin care a trecut Sein a durat aproximativ 18 ore și a fost nevoie de circa 50 de specialiști – chirurgi, asistente medicale, anesteziști, specialiști în căile respiratorii și medci rezidenți.

Genden a spus că monitorizează îndeaproape starea lui Sein și că nu sînt semne că organismul ei ar respinge noua trahee.

„S-a descurcat incredibil de bine, sincer, mai bine decît am crezut vreodată. Ceea ce este cu adevărat interesant e faptul că celulele ei cresc în traheea donatorului. Așadar, traheea donatorului devine încet a ei”, a spus medicul.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽