Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Legătura dintre vitamina D și depresie: trebuie să știi dacă o folosești ca supliment alimentar

20 noi. 2022,, 00:30   Sănătate
1770 0

Ultimele studii arată că vitamina D pare să reducă cu adevărat simptomele depresive. Corpurile noastre au nevoie de cantitatea potrivită de vitamina D pentru a funcționa normal – atît fizic, cît și mental – și există o cantitate tot mai mare de dovezi care leagă lipsa de vitamina D cu depresia, informează Noi.md cu referire la playtech.ro.

Acum, o nouă analiză a 41 de studii anterioare sugerează că administrarea de suplimente de vitamina D poate ameliora simptomele depresive la persoanele deja diagnosticate cu depresie, deschizînd o posibilă opțiune alternativă pentru tratament.

Pe lîngă controlul nivelurilor de calciu și fosfat din organism, se crede că vitamina D ajută la reglarea diferitelor funcții ale sistemului nervos central – iar cercetările anterioare pe animale sugerează că ar putea chiar contribui la controlul echilibrelor chimice din creier, care poate explica asocierea dintre vitamina D și sănătatea mintală.

Vitamina D te scapă de depresie

„Aceste descoperiri vor încuraja noi studii clinice la nivel înalt, la pacienții cu depresie, pentru a scoate în evidență posibilului rol al suplimentelor cu vitamina D în tratamentul depresiei”, spune Tuomas Mikola, cercetător doctor și autor principal la Universitatea din Finlanda de Est.


Noua meta-analiză a acoperit un total de 53.235 de participanți la studiu din 41 de studii, inclusiv cei cu și fără depresie, persoane care au luat suplimente de vitamina D, persoane care au luat placebo, dar și persoane cu o varietate de probleme de sănătate.

În timp ce dozele utilizate variau, suplimentul tipic de vitamina D era de 50-100 micrograme pe zi. La participanții cu depresie, suplimentele de vitamina D s-au dovedit a fi mai eficiente decît placebo în atenuarea simptomelor depresive.

„Rezultatele noastre sugerează că suplimentarea cu vitamina D are efecte benefice atît la persoanele cu tulburare depresivă majoră, cît și la cei cu simptome depresive mai ușoare, semnificative clinic”, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată.

Avînd în vedere că depresia este acum recunoscută ca principala cauză de dizabilitate la nivel mondial – care afectează peste 280 de milioane de persoane în fiecare an – și antidepresivele nu sînt eficiente pentru toată lumea, trebuie explorate urgent mai multe opțiuni de tratament.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?