COVID-19 : VACCINAȚI 1 005 181  INFECTAȚI 409 397 (+2394)   TRATAȚI 370 993     DECESE 10 522(+9)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 544
Coronavirus stiri: 7927

Intervenția de înlăturare a schwanomului vestibular prin abord translabirintic în premieră în RM

6 dec. 2021,, 08:00   Sănătate
1409 1

La Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” va fi efectuată în premieră pentru Republica Moldova, intervenția de înlăturare a schwanomului vestibular prin abord translabirintic la un pacient de 60 de ani, care a fost diagnosticat cu schwanom vestibular de gradul II-III. Intervenția va avea loc la data de 9 decembrie, transmite noi.md cu referire la unimedia.

Operația va fi efectuată de către profesorul universitar Grigore Zapuhlîh, Catedra de neurochirurgie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, doctor habilitat în științe medicale, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, împreună cu profesorul Oleg Borysenko, doctor habilitat în științe medicale, șeful Departamentului Microchirurgie și Otoneurochirurgie, Institutul de Otolaringologie „A.I. Kolomyichenko” din Kiev, Ucraina, și asistați de alți colegi.

Intervenția va fi realizată în baza Acordului de colaborare între USMF „Nicolae Testemițanu” și Institutul de Otolaringologie „A.I. Kolomyichenko”.

Schwanomul vestibular reprezintă o tumoare intracerebrală, care își are originea din cea de-a VIII pereche de nervi cranieni și poate fi localizată oriunde pe traiectul nervului vestibulocohlear, începând de la urechea internă până la unghiul pontocerebelos. Tratamentul chirurgical al acestei patologii se efectuează prin 3 tipuri de intervenții: prin abord retrosigmoidian, prin abord translabirintic și prin fosa craniană medie în cazul tumorilor de dimensiuni mici.

Actualmente, în Republica Moldova se efectuează ablația schwanomului vestibular doar prin abord retrosigmoidian, ce presupune înlăturarea tumorii de dimensiuni mari cu păstrarea auzului. Dar în hipoacuzie severă, ca și în cazul pacientului ce urmează a fi operat, de elecție este abordul translabirintic, ce permite ablația tumorilor de orice dimensiune fără necesitatea de retracție a cerebelului și cu posibilitatea de înlăturare completă a tumorii din conductul auditiv intern.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X