Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4058

Operații de protezare a genunchiului și șoldului - costul mediu al unui caz tratat

21 feb. 20:00   Societate
3738 0

Peste cinci mii de operaţii de protezare a genunchiului și şoldului au fost efectuate, în anul 2023, în cadrul programului de protezare a aparatului locomotor, în creștere cu mai mult de o mie față de 2022.

Intervențiile respective sînt finanțate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală, notează Noi.md.

Cele mai multe operaţii de protezare au fost efectuate la genunchi – circa 3 300, iar la șold – în jur de 1 800.

Pentru cazurile tratate în cadrul programului sus-menționat, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a transferat anul trecut peste 329 de milioane de lei, cu 105 milioane mai mult față de anul precedent.

Operaţiile de protezare a articulaţiilor mari au fost realizate în 21 de instituţii medicale contractate de CNAM. Costul mediu al unui caz tratat, acoperit de asigurarea medicală obligatorie, a constituit peste 65 de mii de lei. Această sumă include şi consumabilele costisitoare.


De intervenții de protezare beneficiază în mod gratuit toate persoanele asigurate care au indicaţii medicale pentru o astfel de operație şi se află pe listele de aşteptare.

Volumul de mijloace financiare planificate în anul 2024 pentru intervențiile de protezare a aparatului locomotor, inclusiv consumabile costisitoare, este de circa 414 milioane de lei pentru realizarea a peste șase mii de cazuri.

14
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?