Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 966

Descoperire îngrijorătoare despre o nouă boală a omului modern

3 aug. 01:30   Sănătate
950

Dacă ne verificăm telefonul înainte de a ne culca riscăm să acuzăm probleme de atenţie, probleme cu memoria, iar abilitatea de a rezolva probleme se va diminua. În plus, riscul de a ne îngrăşa creşte. Un profesor de la o universitatea din Londra explică felul în care acest obicei ne afectează sănătatea.

Cei mai mulţi dintre noi obişnuim să ne verificăm mail-ul sau mesajele de pe Facebook înainte de a culca. Merdicii avertizează că acest obicei ne afectează sănătatea.

"În momentul în care folosim telefonul mobil, ne expunem ochii unor fascicule de fotoni de pe aceste obiecte. Prin acest gest, practic, îi spui creierului să stea treaz. Îi spui că nu este timpul să doarmă. Indiferent dacă e 10 seara, 11 seara, îţi verifici mail-urile, citeşte diferite texte. Acea lumină îi spune creierului tău să nu creeze melatonină (hormonul somnului n.r.). Şi eşti treaz la 12.40. În cele din urmă te bagi la somn la 1 noaptea. Te trezeşti să pleci la muncă la ora 6 dimineaţa. Asta înseamnă că sunt 5 ore de somn", spune dr. Dan Siegel, profesor la UCLA School of Medicine, citat de Business Insider.

Specialistul precizează că organismul are nevoie de odihnă pentru a funcţiona.

"Somnul permite neuronilor activi să se odihnească, ceea ce este bine. Mai mult de atât, în timpul somnului celulele gliale, acele celule ce au rolul de curăţa toxinele produse de neuroni. Iar dacă nu dormi între 7 şi 9 ore de somn, toxinele rămân acolo. Sunt foarte puţini oameni care nu au nevoie de mult somn, dar pentru majoritatea dintre noi organismul are nevoie între 7 şi 9 ore de somn", mai spune medicul.


Dacă dormin mai puţin riscăm să ne confruntăm cu probleme de atenţie, probleme cu memoria, iar abilitatea de a rezolva probleme se va diminua. Nivelul insulinei din organism va avea şi el de suferit dacă dormim mai puţin. Insulina are rolul de a regla metabolismul. Dacă nivelul acesteia este perturbat riscul de a lua în greutate creşte.

"Ceea ce trebuie să faci este să îţi prioritizezi somnul. Să închizi ecranele undeva în jurul orei 9 seara. Stai departe de aceste ecrane cu o oră înainte de a te băga la somn. Este o problemă serioasă pentru toată lumea. Trebuie să avem grijă de acest aspect", spune dr. Dan Siegel.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав