X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cercetătorii au descoperit noi detalii privind evoluții bolii Alzheimer

30 oct. 2021,, 20:30   Sănătate
4060 0

Cercetătorii spun că este posibil să fi descoperit că boala Alzheimer progresează diferit în creier decît se știa anterior.

Oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge și Harvard Medical School spun că boala Alzheimer nu ar începe într-o singură zonă a creierului înainte de a se răspîndi în alte regiuni, scrie moldova.europalibera.org.

Grupurile de proteine toxice considerate responsabile pentru declinul cognitiv asociat cu boala Alzheimer ajung devreme în diferite regiuni ale creierului și apoi se acumulează de-a lungul deceniilor, potrivit descoperirilor cercetătorilor.

Cercetarea, publicată în Science Advances, este prima care utilizează date umane pentru a cuantifica viteza proceselor moleculare care duc la boala neurodegenerativă.

„Se credea că boala Alzheimer se dezvoltă într-un mod similar cu multe tipuri de cancer: agregatele se formează într-o regiune și apoi se răspîndesc prin creier”, a spus cercetătorul de la Cambridge, Georg Meisl, într-un comunicat de presă.


„Dar, în schimb, am descoperit că atunci cînd începe boala Alzheimer, există deja agregate în mai multe regiuni ale creierului și, prin urmare, încercarea de a opri răspîndirea între regiuni nu va face nimic pentru a încetini boala”, a explicat el.

Cercetătorii și-au efectuat studiul folosind 100 de tomografii cu emisie de pozitroni (PET) ale persoanelor care trăiesc cu boala Alzheimer, și cu pînă la 400 de mostre de creier post-mortem de la persoane care au murit cu această boală.

Descoperirea contrazice o teorie acceptată în mod obișnuit și care spunea că progresia bolii Alzheimer a fost cauzată în principal de o „reacție în lanț”, așa cum a fost găsită la șoareci și s-a considerat că această răspindire a bolii ar fi adevărată și pentru oameni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?