Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Vartanean: "Demiterea lui Manole este un semnal serios al faptului că CC nu poate fi folosită în interese politice"

23 apr. 2021,, 17:10   Politică
2956 5

"Modul în care, indiferent de litera și spiritul Constituției, președinția încearcă să devalorizeze parlamentarismul în Moldova, zdrobind toată puterea sub sine, este o încălcare gravă a principiilor separației puterilor, continuității puterii și creează un precedent periculos în viitor".

Această opinie a fost exprimată pentru eNews de Gaik Vartanean, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, PSRM.

"Pentru a înțelege de ce Parlamentul și-a retras sprijinul pentru unul dintre judecătorii Curții Constituționale, pe care el însuși l-a numit, Domnica Manole, trebuie, cel puțin, să ținem cont de două fapte scandaloase, în care este implicată direct judecătoarea. La începutul acestui an, Curtea Constituțională, în decizia sa, a declarat clar și transparent că, dacă există o majoritate parlamentară și este gata să numească un cabinet de miniștri, Parlamentul nu poate fi pedepsit pentru incapacitatea de a alege un guvern. Doar peste cîteva luni, Curtea Constituțională, jucînd politic în mod evident în avantajul președintelui, se opune deciziei sale. Al doilea fapt este ignorarea clară a încălcării normelor constituționale de numire a unui candidat la funcția de prim-ministru de către președinte.

Modul în care, indiferent de litera și spiritul Constituției, președinția încearcă să devalorizeze parlamentarismul în Moldova, zdrobind toată puterea de sub sine, este o încălcare gravă a principiilor separării și continuității puterii și creează un precedent periculos în viitor. Indiferent de cum fi următorul Parlament sau președinte, dacă aceste acțiuni vor rămâne nepedepsite, următorul președinte ar putea, de asemenea, la nesfîrșit și de multe ori să scuipe pe majoritatea parlamentară doar pentru că, de exemplu, îl el nu există partidul său".

Deputatul a amintit că anume despre acest lucru s-a discutat și la ședința plenară a APCE, unde președintele Sandu a ținut un discurs.


"Președintele uneia dintre formațiunile politice a întrebat-o pe președinta Republicii Moldova dacă este conștientă că în țara noastră se creează un precedent periculos, în condițiile în care președintele republicii parlamentare încearcă să-l ignore. Evident, el se referea la încercarea președinției de a îndoi puterea sub sine, ocolind normele constituționale".

Vartanean consideră că decizia de demitere a lui Manole și numirea unui alt judecător este un semnal politic serios pentru întreaga clasă politică, și în primul rînd pentru președinte, privind inadmisibilitatea utilizării Curtea Constituțională în interesele lor politice. "Din păcate, opozanții de dreapta continuă să creeze haos și război politic cetățenilor țării, în loc să rezolve prompt și consecvent problema vaccinării în masă și să meargă la urne peste cîteva luni, ceea ce, de fapt, cel mai probabil se va întîmpla. Pentru că sănătatea oamenilor este mai presus de toate. Iar încălcarea Constituției este deja pe conștiința celor care sînt orbiți de dorința de a-și dubla fracțiunea de la 15 la 30 de deputați".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?