Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Președintele Curți Constituționale, Domnica Manole, demisă de Parlament

23 apr. 2021,, 12:55   Politică
4028 9

Deputații au adoptat, cu 53 de voturi, Hotărîrea privind anularea prin retragere parțială a Hotărîrii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale.

Prin Hotărîre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărîrea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea doamnei Domnica MANOLE în funcția de judecător al Curții Constituționale.

Hotărîrea intră în vigoare și este executorie la data adoptării și poate fi contestată, în termen de 30 de zile, cu cerere prealabilă adresată Parlamentului Republicii Moldova.

Reamintim că Domnica Manole a fost numită în funcția de judecătoare a CC prin Hotărîrea Parlamentului din 16 august 2019 și este președintă a CC din data de 23 aprilie 2020.

De menționat că deputații au votat declarația privind uzurparea puterii de către trei magistrați ai CC. Declarația a fost dată citirii de la tribuna Parlamentului de către legislatorul socialist Vasile Bolea. Pentru s-au expus 54 de parlamentari.


Astfel, deputații au cerut demisia a trei judecători ai Înaltei Curți: Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca. Cei trei magistrați au hotărît că sînt circumstanțe pentru dizolvarea Legislativului și declanșarea alegerilor anticipate, în urma sesizării depuse de șefa statului, Maia Sandu.

După ce deputații PSRM și „Șor” au votat declarația privind uzurparea puterii de către trei magistrați ai Curții Constituționale (CC), Înalta Curte a venit cu o reacție în acest sens.

Magistrații susțin că respectă dreptul la libertatea de exprimare politică al parlamentarilor însă reiterează că hotărîrile CC sînt definitive și nu pot fi atacate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?