X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

La Chișinău s-au reunit Șefii de guverne ai statelor GUAM

5 oct. 2018,, 17:01   Politică
3585 0

Republica Moldova a găzduit vineri, 5 octombrie, reuniunea șefilor de guverne ai statelor membre ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică (GUAM), din care fac parte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Republica Moldova.

La finalul summit-ului, a fost semnat protocolul de colaborare în domeniul vamal și declarația comună a reuniunii.

Într-o conferință de presă susținută după reuniune, premierul Pavel Filip a declarat că au fost discutate mai multe subiecte ce țin de eficientizarea cooperării în formatul GUAM și a fost scoasă în evidență importanța eforturilor comune în vederea depășirii provocărilor economice, sociale, politice, precum și cele ce țin de asigurarea securității și stabilității în regiune. „Declarația, care a fost semnată astăzi, reprezintă în primul rînd, o expresie a dorinței noastre de a aprofunda în continuare cooperarea în cadrul GUAM. Totodată, este un angajament direct pentru dezvoltarea potențialului social, economic, de transport, tehnico-științific și umanitar, al organizației”, a notat Pavel Filip. „Îmi exprim ferma convingere că procesul de cooperare în cadrul organizației GUAM va continua să exercite un impact pozitiv asupra eforturilor noastre de realizare a scopurilor și obiectivelor comune pentru consolidarea democrației, dezvoltarea economiei și a comerțului dintre statele membre GUAM. Nu mai puțin importantă este cooperarea în vederea consolidării securității în regiunea noastră”, a mai spus premierul Republicii Moldova.

Premierul Georgiei, Mamuka Bakhtadze, a menționat că este mîndru să constate că, la 21 de ani de la asumarea angajamentului de instituire a organizației, GUAM reprezintă un parteneriat de solidaritate și de respect pentru statele membre. Pe această cale, Georgia își reafirmă angajamentul de consolidare a eforturilor pentru dezvoltarea de mai departe a GUAM și pentru valorificarea pe deplin a potențialului organizației. Provocările comune legate de conflictele prelungite din arealul GUAM determină conjugarea eforturilor pentru asigurarea unui suport internațional în a da un răspuns ferm la violările continue ale suveranității teritoriale ale statelor membre. În acest context, Mamuka Bakhtadze a spus că GUAM rămîne deschisă pentru cooperarea cu alte state și organizații care împărtășesc aceleași valori. În altă ordine de idei, Mamuka Bakhtadze a salutat semnarea protocolului de colaborare în domeniul vamal, declarîndu-se convins că acesta va genera rezultate tangibile în parte pentru cetățenii țărilor și pentru societate în ansamblu.

Premierul Ucrainei, Volodymyr Groysman, a subliniat că Ucraina acordă o importanță deosebită cooperării în cadrul acestui format. Discuțiile reuniunii s-au axat pe aprofundarea cooperării, astfel încît să fie eliminate barierele birocratice, de infrastructură, pentru a asigura o integrare maximă și pentru a obține o dezvoltare economică. Potrivit premierului ucrainean, s-a discutat și despre interacțiunea politică. Au fost coordonate eforturile pe mai multe subiecte pe plan internațional. În opinia sa, este nevoie ca părțile să-și unească posibilitățile, inclusiv cele legate de infrastructură, pentru a reuși să impulsioneze și mai mult cooperarea economică, dar și să-și aprofundeze cooperarea în alte domenii.

Vicepremierul Republicii Azerbaidjan, Ali Akhmedov, a declarat că GUAM reprezintă o platformă importantă abordarea subiectelor semnificative, dar și un format bun pentru reintegrarea regională, care pe tot parcursul existenței sale a permis un schimb de experiență, inclusiv în cooperarea economică și în alte domenii.

Republica Moldova deține în acest an președinția Organizației, aceasta fiind, în opinia autorităților de la Chișinău, o oportunitate pentru a atinge obiectivele comune și a intensifica cooperarea între statele membre, la nivel internațional.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?