X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ambasadorul României în Republica Moldova își compromite țara. Opinie

13 apr. 2021,, 12:07   Politică
5263 7

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, care în discursurile publice la televiziune și-a permis să facă declarații inacceptabile despre poporul din Moldova și natura sa etnică și etică, și-a demonstrat incompetența în aspectul profesional și educațional, a insultat poporul care l-a primit și adăpostit, precum și a provocat daune semnificative reputației țării pe care o reprezintă.

Această opinie a fost exprimată de profesorul și diplomatul Victor Borșevici în comentariul său pentru eNews, relatează Noi.md.

"Este evident că domnul Ambasador a reușit să-și demonstreze incompetența în două aspecte simultan - profesional și educațional. Aceasta este prima dată cînd am auzit ca un diplomat profesionist să-și permită să insulte oamenii care l-au primit și l-au adăpostit. În acest caz el a provocat daune semnificative reputației țării pe care o reprezintă. Pe de altă parte, el a demonstrat o ignoranță rară a faptelor și evenimentelor istorice care au unit popoarele noastre de mai multe secole", a spus Victor Borșevici.

Potrivit lui, în primul rînd, apare întrebarea, din ce considerente a trimis Ministerul Afacerilor Externe al României un astfel de diplomat neinstruit și incompetent profesional în țara noastră?

Potrivit lui Victor Borșevici, în cele din urmă, este vorba despre faptul că această persoană a exprimat în mod deschis acel sistem de opinii și credințe care este mărturisit în secret de cei care l-au trimis.


"Și dacă este așa, atunci ar trebui în continuare să fim foarte atenți la declarațiile despre ajutorul dezinteresat al fraților noștri de peste Prut. Problema este că el a legat problemele oferirii asistenței umanitare necondiționate în cazul vaccinării împotriva COVID-19 cu ideile sale negative despre poporul nostru. Altfel, cum putem înțelege următoarele afirmații: ”Dacă aș putea deschide centre de vaccinare în ambasade, nicidecum nu i-aș vaccina pe cetățenii moldoveni contra COVID-ului, i-aș vaccina poate contra moldovenismului primitiv sau contra sentimentelor, pe care le au, la un moment dat, contra României, care sunt moștenite din perioada sovietică" a spus profesorul și diplomatul moldovean.

Potrivit lui, primul lucru care îi vine în minte este că ambasadorul țării frățești nu este îngrijorat de viața și sănătatea cetățenilor Republicii Moldova, el este mai preocupat de opinia compatrioților noștri despre astfel de reprezentanți nedemni ai diplomației române.

"Dar Domnul Ambasador trebuie să cunoască că moldovenii de peste Prut, reprezentați de Alexandru Ioan Cuza, au fost cei care au contribuit la formarea statalității românești, care nu a existat niciodată în istoria secolului al XIX-lea. În semn de recunoștință pentru acest lucru, boierii bucureșteni au organizat minunatului reformator o lovitură de stat, în urma căreia el și-a petrecut restul vieții în Germania în sărăcie și uitare. Drept urmare, pînă în prezent, Moldova de peste Prut rămâne una dintre cele mai sărace și mai înapoiate regiuni ale țării", a declarat Victor Borșevici.

El i-a reamintit ambasadorului român că moldovenii nu au mai mult de un fotoliu ministerial din cele douăzeci existente.

"Se pare că Domnul Ioniță a uitat că, în timpul existenței Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, țara noastră a creat o puternică energie și infrastructură de transport, un număr incalculabil de întreprinderi industriale înalt tehnologizate, o agricultură puternică, un sistem medical, zeci de instituții de învățămînt superior și multe altele. În timp ce în cele două decenii de aflare a Moldovei noastre în componența României Mari, nu a fost creată nici o instituție de învățămînt superior, în ciuda faptului că sfera economică era într-o stare extrem de deplorabilă. Mai mult, marea majoritate a moldovenilor au participat la coaliția anti-Hitler. În timp ce vecinii noștri de peste Prut au reușit să ucidă sute de mii de compatrioți la Stalingrad și abia în 1944 s-au alăturat înfrîngerii fascismului", a subliniat profesorul și diplomatul moldovean.

I se pare logic ca Ministerul Afacerilor Externe al țări înfrățite să atragă cea mai mare atenție la activitatea acestui diplomat.

"Pe de altă parte, Ministerul nostru de Externe este obligat să se adreseze colegilor săi cu solicitarea insistentă de a soluționa adecvat acest incident atît de trist și inacceptabil", a spus Victor Borșevici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?