X 
Transnistria stiri: 1395
Eurovision stiri: 502

Ce mi-i ajutorul tău? Din culisele COVID-ului

12 apr. 2021,, 10:01 (reactualizat 12 apr. 2021,, 18:27)   Analitică
8344 7

Cursa vaccinărilor contra coronavirusului, care a luat amploare în Republica Moldova și România, a subliniat încă o trăsătură originală a relațiilor frățești dintre țările noastre.

Pentru vecinii de peste Prut ea a devenit un motiv în plus pentru a-i diviza pe moldoveni în ai noștri, din punct de vedere al statului român, și în ceilalți. De altfel, cei din urmă mai au posibilitatea să se alăture celor din primul grup și să se bucure de beneficiile cuvenite.

Doar pentru ai noștri

Cunoaștem, că de la mijlocul lui martie în România a început realizarea celei de-a treia etape de vaccinare contra COVID 19, în cadrul căreia vaccinul în primesc toți doritorii – cetățeni ai țării. În acest context, locuitorii Moldovei, care dispun de cetățenia română, au primit din partea vecinilor o invitație specială – anume pentru ei au fost făcute niște indulgențe birocratice și chiar scoase obstacolele dure de la frontieră. Și anume – moldovenii care vin în România pentru a se vaccina nu trebuie să prezinte testul obligatoriu la COVID și ei nu au obligația să respecte carantina de 14 zile. Pentru toți ceilalți se aplică aceste restricții, deoarece la români Republica Moldova face parte din lista țărilor cu risc epidemiologic sporit. (Care, probabil, dispare odată cu obținerea cetățeniei române de către moldoveni)

Printre compatrioții noștri cu pașapoarte românești există norocoși, care s-au vaccinat reușit, – din spusele lor, – peste Prut. Mass-media, în special cea orientată spre multiplicarea meritelor României față de poporul moldovenesc, publică istoriile lor.


«Tot mai mulți basarabeni merg să se vaccineze în România» – anunță publicația Gazeta de Chișinău. Articolul numește doi profesori de la universitățile din Chișinău și doi jurnaliști, mulțumiți de vaccinarea în România, accesibilitatea diferitor vaccinuri, organizarea procesului și intrarea liberă în această țară.

Deplina satisfacție pentru posibilitatea de a obține vaccinul în România și-au exprimat-o și unii deputați în parlamentul Moldovei, care la fel îmbină util cetățenia moldovenească cu cea română. Lucru de care ei se mîndresc și chiar îl promovează într-o formă voalată.

«Vă îndemn și pe voi să vă înregistrați în România, pentru că într-o țară unde Guvern nu avem, Președinte de parcă nici n-am avea, iar Parlament deocamdată mai avem, este mult prea naiv să crezi că ne vom găsi loc printre deputați, primari, funcționari, vorba clasicului - autentici, care sar rândul și lasă pensionarii nevaccinați pentru a se imuniza pe sine»,- a anunțat pe pagina sa de Fb deputatul în parlamentul Moldovei Adrian Candu, cu mulțumiri pentru statul român și lamentări pentru propria incapacitate, pe post de parlamentar din opoziție, să schimbe ceva spre bine în țara în care el reprezintă puterea legislativă.

Nu doar Candu – au anunțat că s-au imunizat în România și deputații Octavian Țîcu, Iurie Reniță și Monica Babuc.

Mesajul celei din urmă, plasat pe o rețea socială, este plin de dramatism în descrierea situației în care se află poporul Moldovei (cu care ea se identifică, totuși ): «…Suntem pe cont propriu. Nu ne ajută starea de urgență instituită ieri. Căci nu știm care sunt măsurile care ne vor oferi protecție suplimentară. Nu ne ajută nici faptul că am trecut prin Covid în noiembrie-decembrie - ne putem reinfecta». Dar este în adresarea Monicăi Babuc și o rază de lumină la capătul tunelului : «Ne ajută în schimb șansa apartenenței de lumea românească , de marele și gloriosul popor român care ne-a oferit nouă, celor care dețin cetățenia României, posibilitatea de a ne vaccina […]».

În mod previzibil, aceste autodemascări ale parlamentarilor autohtoni au provocat multe critici și indignare. În spatele miopiei care îi unește, se întrevede o altă trăsătură comună: cu toții, ei fac publicitate statului român și propagă cetățenia României (de ce pandemia nu ar fi un motiv!).

Instrumente soft-power

Din partea lor, autoritățile române amintesc constant despre asistența pe care o acordă țării noastre – și în formă de echipamente medicale, dar și ca livrări de vaccinuri anticovid. Și mai subliniază, că această asistență este necondiționată, dezinteresată și nu are legătură cu preferințele politice ale cetățenilor moldoveni.

Vom menționa, că această asistență este reală, semnificativă și importantă. Mai ales în situația în care actuala conducere a Băncii Naționale categoric nu vrea să utilizeze rezervele monetare, iar Republica Moldova poate face față numeroaselor provocări aferente actualei epidemii doar cu sprijinul venit dinafară, oricine l-ar oferi.

Iar în ce privește dezinteresarea – chestiunea a fost elucidată de Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova în guvernul român. Într-o discuție de la TVR Moldova, Dupu s-a arătat dezamăgit de faptul, că în spațiul mediatic al Republicii Moldova proiectele României nu-s promovate pe larg, din care cauză, chipurile, moldovenii cunosc prea puțin despre ajutorul român. «Nu a existat un ajutor mai consistent din partea nimănui pentru Republica Moldova. Dar despre asta se vorbește puțin la început, și gata»,- s-a lamentat reprezentantul oficial român.

Și mai sincer a vorbit la această temă – despre ajutorul acordat de România țării noastre – Mădăltin Necșuțu, comentator veridica.ro. În articolul «De la podurile de flori la pragmatism. Soft-power românesc în Moldova» comentatorul amintește, că în orice criză se ascund noi posibilități, și el consideră că Bucureștiul a înțeles aceasta în relațiile cu Republica Moldova, oferind asistență concretă și folosind mai puțin discursul patriotic.

«Rezultatul acestei politici prin instrumente de tip soft-power este că în timp ce partidele declarat unioniste de la Chișinău sunt în cădere liberă în preferințele electoratului, în mod paradoxal, numărul unioniștilor este în creștere»,- menționează Necșuțu. Vorbele lui trebuie luate în seamă, dacă vorbim despre dezinteresarea și apolitismul asistenței acordate nouă de statul român.

Apropo, pentru că vorbim despre livrările gratuite de vaccin din România în Moldova, vom adăuga, că este vorba despre mult discutatul AstraZeneca (recent redenumit în Vaxzevria), despre care printre români s-a format o părere neunivocă și care cu greu poate fi numit cel mai popular în România. Potrivit unor surse, spre finele anului curent în România urmează să fie livrate puțin peste un milion de doze din acest preparat. E lesne de presupus, că o anumită parte din acest volum (poate, chiar cea mai mare) de pe acum este predestinată a fi ajutor pentru țara noastră.

**

În încheiere, să revenim la cele de la care am pornit – intrarea fără piedici în țara vecină pentru moldovenii cu pașapoarte românești în scopul vaccinării, și lipsa acestei posibilități pentru restul populației din Republica Moldova (de calitatea a doua pentru statul român?) .

Oare aceasta nu este o discriminare deschisă și o umilire a unora în fața celorlalți?

Oare din aceasta nu rezultă, că asistența României nu este dezinteresată și este condiționată?

Unde este garanția, că în următoarele luni deținătorii de pașapoarte românești, vaccinați înaintea celorlalți moldoveni, nu se vor bucura de preferințe în viața publică și cea cotidiană?

Da, România urmărește propriile scopuri, prin diverse mecanisme stimulează, în esență – impune cetățenii moldoveni să facă coadă pentru a obține pașaportul românesc. Da unde este voința politică a autorităților moldovenești? Oare politicienii noștri, în special - aleșii poporului, nu ar trebui să creeze în țară o atmosferă, în care a fi purtător al cetățeniei moldovenești, patriot este onorabil și avantajos?

Evghenii Ojenov

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?