X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Dificultățile din sectorul energetic, discutate de Popescu cu omologul său ceh

26 oct. 2022,, 10:15   Politică
1490 0

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, efectuează în aceste zile o vizită de lucru la Praga.

În cadrul unei întrevederi cu omologul său ceh, Jan Lipavský, Popescu a discutat despre dificultățile din sectorul energetic și consecințele nefaste asupra economiei cu care se confruntă în prezent țara noastră.

L-am informat pe interlocutorul meu că în condițiile acestei crize energetice fără precedent în Europa, depunem eforturi susținute pentru a identifica soluții concrete pentru cetățeni pe termen scurt și mediu. Vom lucra împreună cu autoritățile cehe la schimbul de experiență pentru organizarea celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene, a declarat Nicu Popescu.

În contextul președinției cehe a Consiliului UE, Nicu Popescu a avut o întrevedere și cu ministrul pentru afaceri europene Mikuláš Bek.

Am primit o dată în plus o puternică încurajare pentru drumul nostru ireversibil european, discutând inclusiv despre evaluarea progresului reformelor în baza Planului de acțiuni din recomandările Comisiei Europene. Am punctat din nou faptul că modernizarea europeană înseamnă lucruri concrete precum eficiența energetică, continuarea proiectelor cu destinație comunitară - un bun exemplu fiind stația de epurare de la Briceni - și am decis că com stabili împreună inclusiv noile priorități ale Programului ceh de asistență pentru perioada următoare, a mai relatat Popescu.


Totodată, șeful diplomației moldovenești a fost invitat calitate la conferința internațională „Provocările pentru securitatea europeană”, găzduită de Universitatea Carolină din Praga și organizată de către rețeaua universităților europene Europaeum, Acesta a vorbit despre impactul dramatic al războiului Rusiei împotriva Ucrainei și consecințele acestuia asupra țării noastre, inclusiv necesitatea consolidării capacităților de apărare și afaceri interne.

Popescu a mai declarat că Chișinăul mizează în continuare pentru o soluție pașnică, diplomatică, de reglementare transnistreană în formatele existente.

În marja evenimentului, ministrul s-a întîlnit și cu Jiří Kozák, șeful adjunct al diplomației cehe, cu care am vorbit despre necesitatea fortificării relațiilor bilaterale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?