Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Parlamentul Cehiei a început înăsprirea legislaţiei cu privire la arme

28 ian. 02:00   Externe
1859 0

Deputaţii din Cehia au aprobat un amendament de înăsprire a legislației cu privire la arme, la o lună de la cel mai sîngeros atac în masă din istoria ţării, în care un fost student a împuşcat mortal 14 persoane în incinta Universităţii Caroline din Praga, cu o puşcă deţinută legal.

Amendamentul, propus înainte de atac prevede un registru reînnoit al armelor și al proprietarilor acestora la care medicii, inclusiv psihiatri, să aibă acces pe internet. Magazinele de arme vor fi obligate să raporteze achizițiile pe care le consideră suspecte, iar sistemulul ar trebui să semnalizeze persoanele care cumpără mai multe arme, transmite Noi.md cu referire la veridica.ro.

De asemenea, poliția va putea confisca armele ca măsură de precauție, de exemplu dacă proprietarii lor amenință pe rețelele de socializare. Încă nu sunt propuse teste psihologice obligatorii pentru a obține o licență de armă, așa cum este obișnuit în alte țări, dar legea poate suferi şi alte modificări în Senat, înainte de a fi semnată de preşedinte.

Dreptul de port armă pentru legitimă apărare rămîne însă neatins pentru că este prevăzut de Constituţie printr-un amendament introdus în 2021, după o campanie de petiţii determinată de măsurile UE de restricţionare a deținerii de arme. Cehia, o ţară cu mai puţin de 11 milioane de locuitori are peste 300.000 de posesori de arme cu licenţă, care deţin mai mult de un milion de arme.

1
0
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?