X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Parlamentul vrea mai multă transparență în activitatea Comisiei pentru Situații Excepționale

9 mar. 2023,, 13:45   Politică
3056 0

Moldova se află de un an de zile în stare de urgență, în contextul războiului din Ucraina. Între timp, Parlamentul anunță că vrea mai multă transparență în activitatea Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

Deputatul PAS a anunțat că va înregistra astăzi în Parlament un proiect de lege care obligă CSE să prezinte în plen, după expirarea stării de urgență, a unui raport privind măsurile aprobate, necesitatea lor, iar aleșii poporului să poată examina legalitatea deciziilor aprobate de CSE, scrie Noi.md cu referire la realitatea.md.

„Cea mai importantă este prevederea care obligă ca după expirarea perioadei stării de urgență, CNSP va prezenta în plenul Parlamentului, un raport asupra activității desfășurate și măsurilor aprobate. Comisia va trebui să-și argumenteze acele decizii pe care le-a luat în perioada stării de urgență, pentru a demonstra că măsurile au fost necesare, legale, iar Parlamentul să poată adresa întrebări suplimentare pentru a vedea dacă a fost necesare aceste pîrghii pe care le obține CNSP. Astfel, proiectul de lege vine să impună o mai mare transparență în luarea deciziilor de către CNSP, iar aceste decizii să fie dezbătute în spațiul public. Proiectul de lege va fi înregistrat în Parlament astăzi și dezbătut în plen”, a declarat Lilian Carp.

Amintim că Republica Moldova se află în stare de urgență din 24 februarie 2022, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, în contextul războiului din Ucraina. Treptat, măsura a fost extinsă de Parlament, la solicitarea premierului. Ultima dată, starea de urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile în data de 4 februarie curent.

Din componența Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale fac parte premierul, Dorin Recean, membrii Cabinetului de miniștri, IGSU, CNA, PG, SIS, Agenția „Moldsilva”, ANRE, CA, bașcanul UTA Găgăuzia, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, dar și alte instituții de la noi.

7
2
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?