Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

Ofițerii retrași și de rezervă ai structurilor de forță din Republica Moldova s-au adresat către Maia Sandu

15 iun. 2021,, 12:15   Politică
18431 40

Ofițerii retrași și de rezervă ai organelor de forță și ale forțelor armate ale Republicii Moldova au transmis o scrisoare deschisă în adresa doamnei Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, în care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația acută socială, economică și politică internă, care, în opinia lor, poate duce la o destabilizare semnificativă a situației în țară și, de asemenea, a îndemnat-o, în calitate de șef al statului și garant al Constituției Republicii Moldova, să ofere răspunsuri neechivoce la întrebări care îngrijorează pe majoritatea societății moldovenești:

Ei au menționat că, conform informațiilor publicate în mass-media, structurile străine, atît de stît, cât și private, au obținut acces la informații secrete, inclusiv la cele care se încadrează în categoria de importanță specială.

În acest sens, ofițerii retrași și de rezervă ai organelor de forță și ale forțelor armate ale Republicii Moldova cer președintelui să răspundă: Pe ce bază și cu ce drept li s-a dat acces la acest tip de informații? De ce, în calitate de șef al statului, nu luați toate măsurile posibile pentru ca aceste acțiuni, care pot fi considerate infracționale, să fie suprimate și să nu aibă loc în viitor?

În plus, șefa statului a fost întrebată cînd vor fi adresate revendicări ambasadorului din SUA și i se va prezenta o notă oficială de protest în legătură cu intervenţia sa în activitatea Serviciului de Informații și Securitate, a Procuraturii Generale și a Comisiei Electorale Centrale?

Autorii scrisorii consideră acțiunile ambasadorului SUA în Moldova, Derek Hogan, precum și ale ambasadorului României în Moldova, Daniel Ioniță și șefului delegației UE în Moldova, Peter Michalco, ca exercitînd o presiune directă asupra autorităților unei țări suverane, precum și amestecul în treburile interne ale statului moldovenesc.


În plus, președinta a fost întrebată cînd va fi soluționată problema denumirii limbii de stat pe baza articolului 13 din Constituție, care vorbește clar despre limba moldovenească și cît timp ea și aliații săi o vor numi „română”? ”Cine sunteți voi pentru a vă asuma responsabilitatea pentru rezolvarea acestei probleme?”, au întrebat autorii scrisorii deschise către președinte.

Ei s-au interesat, de asemenea, cînd șeful statului va iniția procesul de interzicere a partidelor unioniste, ale căror acțiuni subminează în mod direct statalitatea și suveranitatea Republicii Moldova?

În afară de aceasta, eu vor să audă de la la președintele Maia Sandu răspunsul la întrebarea: Cît timp funcțiile de stat din republică vor ocupa deținătorii diplomelor false, autorii declarațiilor xenofobe și organizatorii revoltelor, care lucrează sub conducerea dumneavoastră? De ce permiteți, în calitate de președinte al țării, persoanelor implicate în infracțiuni penale și anti-statale să fie incluse pe listele de candidați la deputați din PAS, pe care le conduceți informal?

Ofițerii vor să știe, de asemenea, cît timp președintele în exercițiu va folosi Curtea Constituțională a Republicii Moldova ca un „băț politic” împotriva adversarilor dumneavoastră?

Autorii scrisorii deschise o întreabă, de asemenea, pe Maia Sandu: ” Aveți personal, ca cetățeana altei țări, precum și alți cetățeni români incluși în echipa dvs., dreptul să ocupați funcții guvernamentale importante? De ce nu renunțați la cetățenia română, de ce nu insistați ca judecătorii Curții Constituționale cu cetățenie română să demisioneze?”.

”Am dori să știm dacă aveți o soluție sau un plan de acțiune pentru reabilitarea a peste 100 de școli închise anterior în raioane? Înțelegeți că acest lucru a cauzat pagube enorme copiilor și comunităților? Spuneți-ne și nouă, când se va rezolva problema reluării predării cursului de istorie a Moldovei în țară? Republica Moldova este singura țară din lume în care instituțiile de învățământ studiază istoria altui stat — România ci nu a lor. Dar Moldova are o istorie veche și bogată!”

Ofițerii retrași și de rezervă ai organelor de forță și ale forțelor armate ale Republicii Moldova consideră că situația actuală din țară nu numai că pune Moldova într-o poziție dependentă de forțele externe, ci și împarte societatea moldovenească. Acest lucru va duce inevitabil la un conflict deschis, gata să se strecoare pe străzi.

În opinia lor, jucători externi intenționează prin orice mijloace să includă Moldova în „liderii” confruntării geopolitice, transformându-ne pe toți în ostatici involuntari ai intereselor cuiva.

”Având în vedere formele și metodele de lucru ale așa-numiților „parteneri de dezvoltare occidentali”, protestele orchestrate la CEC și în diaspore, vedem că sunt create condițiile prealabile pentru pregătirea revoltelor de masă în Moldova, precum Maidan, cum s-a întâmplat în toate țările care au trecut sub control extern. Vă îndemnăm să preveniți dezvoltarea unor astfel de scenarii în țara noastră!”, au declarat ei.

”În ceea ce privește limba și istoria moldovenească, vă referiți în permanență la decizia Curții Constituționale, unde stau cetățenii României, care au depus jurământul de a servi această țară. Dar întrebările despre limba, istoria și numele statului sunt determinate de oameni! Pentru a decide o dată pentru totdeauna cu privire la această problemă, insistăm să organizăm un referendum republican și cerem să respectăm cu strictețe Constituția Republicii Moldova!

Vă reamintim că Dumneavoastră sunteți obligată să ascultați poziția numită! Vă îndemnăm să luați partea poporului și a statalității moldovenești vechi de secole și să nu vă răsfățați curatorii occidentali!

Vă îndemnăm să ne oferiți nouă și întregului popor moldovenesc răspunsuri cuprinzătoare la întrebările puse”.

Scrisoarea deschisă a fost aprobată în ședința Consiliului mișcării patriotice „Salvăm Moldova!”, care reunește ofiţerii retrași și de rezervă ai structurilor de forţă din Moldova (Serviciul de Informaţii şi Securitate al RM, MAI al RM, Ministerul Apărării al RM, Poliția de Frontieră a Moldovei, brigăzile cu destinaţie specială, veterani ai războiului din Afganistan etc.), susținută de către reprezentanţii Consiliului Republican al Platformei Publice „Uniunea Populară”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?