X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cum să prevenim transformarea Moldovei într-o "zonă fortificată" anti-rusească

25 mai. 2021,, 13:15   Politică
5138 30

Scopul Occidentului este de a anula orice influență rusă în regiune, dar dacă noul parlament moldovenesc va menține un echilibru șubred al puterilor, atunci Rusia va avea în continuare posibilitatea de a paraliza parțial acțiunile occidentalilor de a transforma Moldova într-o "zonă fortificată" anti-rusească.

Această opinie a fost exprimată într-un comentariu pentru eNews de către politologul Andrei Safonov, relatează Noi.md.

El a amintit că Ministerul rus de Externe, prin reprezentanta sa oficială Maria Zaharova, a vorbit de două ori pe tema implicării Occidentului în campania electorală din Moldova.

"Pentru toți cei care urmăresc maratonul moldovenesc care a început, este interesant următorul lucru. Este vorba despre lupta împotriva Moscovei în ansamblu și eliminarea influenței ruse de pe ambele maluri ale Nistrului", a spus politologul.

El se întreabă. De ce de ambele maluri? Căci pozițiile Occidentului în persoana SUA și a UE la Chișinău și Tiraspol nu pot fi comparate. În ultima vreme, Moldova a fost plasată în mod intenționat sub (o expresie comună a ultimilor ani) o conducere externă, în timp ce Transnistria este orientată spre proiectul de integrare eurasiatică, cu accent pe uniunea cu Rusia.


"Aici munca Occidentului are loc în două direcții. Direcția nr. 1. Ei caută să se unească sub o singură administrație a Președinției, Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova. Acest curs este de dreapta, pro-american, pro-român, anti-rus. Despre acest lucru deseori se vorbește, dar trebuie să repetăm: toate acestea fac parte din schema de încercuire a Rusiei cu un inel de regimuri dușmănoase. În mod obiectiv, acțiunile în direcția moldovenească coincid cu încercările de răsturnare a Guvernului legitim din Belarus în anii 2020-2021. Dacă Occidentul va reuși în sfera electorală a Republicii Moldova, este posibilă interzicerea din nou a difuzării programelor TV informaționale și analitice rusești, restrîngerea contactelor dintre Moldova și Rusia în toate domeniile", a spus Andrei Safonov.

El subliniază că, poate, chiar și forțele de dreapta din Moldova nu ar dori acțiuni prea radicale, dar ele nu vor fi libere în acțiunile lor în condițiile unui control extern real. Analiza situației și cîntărirea pașilor vor fi înlocuite cu o simplă comandă din "imperiul binelui”…

"Direcția nr. 2. Fără astfel de oportunități de influență internă ca și în Moldova asupra autorităților transnistrene, presiunea externă va continua și va crește în raport cu Transnistria. Iar subiectul principal al presiunii este retragerea trupelor ruse sub formă de rămășițe ale armatei a 14-a și înlocuirea forțelor ruse de menținere a păcii pe Nistru cu o anumită "misiune civilă sub egida OSCE". Uneori se folosește o variantă mai periculoasă - "misiunea internațională de poliție", care conține direct un indiciu al unui posibil atac asupra Transnistriei. Dar prima opțiune este mai răspîndită", a spus politologul.

Potrivit lui, înainte de agravarea relațiilor dintre SUA și UE, pe de o parte, și Rusia, pe de altă parte, occidentalii au permis Moldovei să acționeze între Est și Vest, cu, desigur, politica generală pro-occidentală a Chișinăului.

"Acum, aparent, sarcina este stabilită: după alegerile din 11 iulie, cursul conducerii moldovenești ar trebui să fie aproximativ același ca în Statele Baltice, Polonia, România, eventual Republica Cehă etc. Dar însăși logica luptei geopolitice cere de la SUA și UE anume astfel de abordare", a spus Andrei Safonov.

În acest sens, politologul pune o întrebare curioasă: ce planifică autorii acestor idei în raport cu acele forțe social-politice din Moldova care nu sînt de acord cu evoluția agravării relațiilor moldo-ruse? Vor recurge la suprimarea și interzicerea strictă sau vor încerca pur și simplu să reducă activitatea acestor forțe?

"Dacă relațiile dintre Occident și Rusia continuă să se înrăutățească (iar dezvoltarea situației din jurul Belarusului deocamdată indică prima opțiune, cea brutală), atunci, cel mai probabil, totul va merge "brutal". În acest caz, presiunea asupra Transnistriei va crește și prin posibila poziție unificată a Președinției, Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova. Dacă în corpul deputaților moldoveni se va păstra un echilibru șubred al puterilor atunci Rusia va avea în continuare posibilitatea de a paraliza parțial acțiunile occidentalilor de a transforma Moldova într-o "zonă fortificată" anti-rusească., a spus politologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?