X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Perchezițiile la sediul susținătorilor "României Mari": Ucraina, nevoită să dea explicaţii

12 iun. 2018,, 18:15   Politică
3425 4

Ministerul Afacerilor Externe a cerut explicații ambasadorului Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, după perchezițiile efectuate la Centrul Cultural Român de la Cernăuți.

”În cadrul unei întrevederi avute la 11 iunie 2018, la sediul MAE, la nivel de secretar de stat, au fost solicitate ambasadorului Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, elemente suplimentare referitoare la circumstanțele efectuării de percheziții la Centrul Cultural "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți”, a precizat MAE român pentru Realitatea.net.

”Cu acest prilej, partea romînă a subliniat necesitatea ca autoritățile ucrainene să asigure respectarea drepturilor persoanelor aparținînd minorității române din Ucraina și să evite orice acțiuni de natură să ducă la încălcarea acestora sau care să fie interpretate ca elemente de intimidare”, a adăugat MAE.

Responsabili ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU) au comunicat că reprezentanții organizației obștești au distribuit materiale, care pot conține apeluri de încălcare a integrității teritoriale a țării.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a descins luni la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzache” din Cernăuți, organizația fiind suspectată de acțiuni separatiste


Ofițerii SBU au găsit în sediul instituției materiale pregătite în contextul centenarului Marii Uniri, mai exact Harta Romîniei Mari, în care regiunea Cernăuți nu este parte a Ucrainei, notează tsn.ua.

„Membrii organizației publice distribuiau literatură, care poate conține apeluri de restabilire a așa-numitei“ dreptăţi istorice „prin anularea actelor juridice și interstatale internaționale existente și “reîntoarcerea teritoriilor din nordul Bucovinei, Basarabia de Nord și Basarabia de Sud în componența statului Român“, informează responsabili de la SSU. Investigațiile sînt efectuate în cadrul procedurilor penale în temeiul articolului de încălcare a integrității teritoriale și inviolabilității Ucrainei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?