Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Explicațiile PAS după ce Tănase a criticat interzicerea membrilor Partidului Șor de a participa la alegeri

1 aug. 2023,, 15:08   Politică
3804 1

Olesea Stamate, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a explicat care sînt efectele declarării neconstituționalității Partidului Politic Șor.

Asta după ce fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a venit cu critici la adresa proiectului de lege care prevede interzicerea membrilor Partidului Șor de a participa la alegeri, transmite Noi.md cu referire la deschide.md.

Olesea Stamate a declarat că, de fapt, în proiectul de lege votat la data de 31 iulie nu este vorba despre sancționarea individuală pentru acțiunile partidului. Aceasta este o măsură preventivă, care restricționează dreptul de a candida al unui anumit cerc de persoane din partidul declarat neconstituțional.

„Înțeleg perfect argumentele privind răspunderea individuală pentru acțiunile sale. Însă atunci cînd vorbim despre un partid politic, nu vorbim nici despre o entitate abstractă, nici despre un SRL. Partidul este compus din persoane, care iau parte, într-o măsură mai mare sau mai mică, la luarea deciziilor în această entitate. Și în proiectul de lege votat ieri nici nu e vorba de sancționarea individuală pentru acțiunile partidului. Este o măsură preventivă, care restricționează dreptul de a candida al unui anumit cerc de persoane din partidul declarat neconstitutional. Or, dacă ar fi să nu intervenim, efectele hotărîrii Curții Constituționale s-ar reduce la foarte puține efecte practice”, explică Olesea Stamate.

După spusele lui Stamate, aici nu este vorba despre o măsură aplicată față de un partid politic sancționat pentru încălcarea regulilor de raportare a cheltuielilor din campanie, ci despre ce ar trebui să urmeze în cazul declarării unui partid politic drept neconstituțional.


„Atît Comisia de la Veneția, cît și CEDO au statuat că aceasta este o măsură ultima ratio, doar în cazul în care toate celelalte sancțiuni aplicate anterior nu au produs efectul scontat, și anume de corectare a comportamentului ilegal”, a explicat Stamate.

Totodată, șefa Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului a punctat că, prin declararea partidului neconstituțional, s-a constatat că formațiunea reprezintă o amenințare la adresa democrației și statului de drept.

„Asta a putut să fie declarat doar în cazul în care partidul, în mod repetat și sistematic, a încălcat legislația și, fiind sancționat în repetate rînduri de către autoritățile competente, nu și-a schimbat modul de operare. Dreptul de a fi ales poate fi limitat în condițiile legii și dacă este respectat principiul proporționalității. Noi, ca parlamentari, am considerat că măsurile adoptate sînt proporționale”, a mai spus Stamate.

3
0
0
0
35

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?