Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Hotărît! Membrii partidelor politice, scoase în afara legii nu vor putea fi aleși

31 iul. 2023,, 11:46   Politică
2336 0

Membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu vor putea fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani de la pronunțarea hotărîrii Curții Constituționale. Un PROIECT de lege care prevede acest lucru a fost adoptat de Parlament, notează Noi.md.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, în contextul ajustării cadrului normativ intern referitor la lichidarea partidelor politice, după ce Curtea Constituțională a emis o Hotărîre prin care a declarat Partidul Politic „Șor” neconstituțional și l-a dizolvat.

Proiectul de lege mai conține prevederea că atributele partidelor declarate neconstituționale nu vor putea fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale sau alți concurenți electorali.

Totodată, au fost acceptate amendamentele propuse de către deputații din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Igor Chiriac și Veronica Roșca, care prevăd majorarea termenului de restricție exercitării dreptului de a fi ales pentru categoriile de persoane prevăzute, de la trei la cinci ani.

De menționat că, pentru a doua lectură, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a înregistrat un amendament prin care se stipulează clar că organul electoral va putea să constate faptele de corupere a alegătorilor și va putea dispune anularea înregistrării candidatului sau a concurentului electoral.


De asemenea, deputata Olesea Stamate a mai propus completarea Codului penal cu două infracțiuni – coruperea politică pasivă (pretinderea, acceptarea sau primirea de către o persoană publică în exercitarea mandatului obținut în rezultatul alegerilor de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă pentru a părăsi o formațiune politică sau pentru a adera la o altă formațiune) și coruperea activă (promisiunea sau oferirea unei persoane publice în exercitarea mandatului obținut în rezultatul alegerilor de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje pentru a părăsi o formațiune politică sau pentru a adera la o altă formațiune politică). Respectiv, coruperea politică pasivă se va pedepsi cu închisoare de pînă la șapte ani, cu amendă de pînă la 300 000 de lei, iar coruperea politică activă se va pedepsi cu închisoare de pînă la șase ani, cu amendă de pînă la 200 000 de lei. Pentru ambele infracțiuni sînt prevăzute forme agravante.

Proiectul de lege privind implementarea unor considerente conținute în Hotărîrea Curții Constituționale privind controlul constituționalității Partidului Politic „Șor” a fost votat în a doua lectură de 54 de deputați.

2
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?