Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

MAE, despre incidentele din Transnistria: Este necesară o abordare cu prudenţă a situaţiei

26 apr. 2022,, 21:39   Politică
2198 0

MAE al României susţine, referitor la incidentele din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, ca este necesară clarificarea situaţiei şi abordarea ei cu prudenta, dar şi „evitarea angajării în orice eventuale provocări”.

Ministerul a reafirmat susţinerea pentru soluţionarea politică a problemei regiunii, „cu repectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova”, scrie adev.ro

„Ministerul Afacerilor Externe al României a luat notă cu preocupare de cele cîteva incidente înregistrate recent, în circumstanţe încă neclare, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, a transmis MAE într-un comunicat de presă, precizînd că, „în actualul context, este necesară abordarea cu reţinere şi prudenţă a situaţiei, clarificarea neîntîrziată a circumstanţelor acesteia, precum şi evitarea angajării în orice eventuale provocări”.

Ministerul român şi-a exprimat sprijinul faţă de autorităţile de la Chişinău şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. „Din această perspectivă, MAE exprimă sprijinul deplin pentru apelul la calm şi responsabilitate al Preşedintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, precum şi pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău de a gestiona aceste evoluţii în mod responsabil, transparent şi echilibrat.

Încercările de escaladare artificială, nejustificată a tensiunilor nu contribuie la menţinerea unui climat predictibil şi stabil şi nu sînt în interesul locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului, mai ales în actualul context regional de securitate”, a mai subliniat ministerul.


„Pe un plan mai larg, MAE al României reafirmă susţinerea pentru soluţionarea politică a problemei transnistrene cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional, şi fără afectarea orientării sale pro-europene”, a mai transmis MAE.

Autorităţile neconstituţionale din Transnistria au instituit cod roşu de pericol terorist, după ce în stînga Nistrului au fost înregistrate explozii în trei regiuni - Tiraspol, Grigoriopol şi Parcani. Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, convoacă marţi, 26 aprilie, şedinţa Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?