Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Care sînt șansele de învestire a guvernului după decizia Curții Constituționale - expert

17 feb. 2021,, 11:50   Politică
2734 0

Mai mulți experți în drept constituțional consideră că decizia Curții Constituționale de a respinge cererea de suspendare a decretului președintelui Maia Sandu nu atrage după sine și oprirea termenului de 45 de zile pentru încercările de învestitură, perioadă în care pot avea loc mai multe tentative de nominalizare a premierului.

Aparent, decizia CCM ar fi în favoarea Președintelui care dorește să se apropie mai repede de momentul dizovării Parlamentului, doar că pînă atunci se pot întîmpla multe lucruri. De la demisia guvernului Chicu, pînă pe 24 martie, iar unii experți spun că de la 27 ianuarie, adică, de la prima desemnare a premierului, se pot consuma mai multe tentative de numire a candidaților la funcția de prim-ministru. Obligatoriu, spun experții, este ca actorii politici implicați in acest exercițiu să nu depășească termenul prevăzut de Constituție, adică termenul de 45 de zile pentru încercările de învestitură, care se absoarbe în termenul limită general de trei luni pentru formarea Guvernului, transmite sputnik.md.

Avocatul Ion Dron spune că actualul spațiu constituțional le oferă actorilor politici suficient timp pentru a încerca mai multe tentative de învestire a unui Guvern.

„Indiferent care va fi decizia CCM, doamna Gavrilița poate să vină repetat în Parlament, iar dacă Legislativul respinge candidatura ei, asta nu însemnă că majoritatea parlamentară formalizată și-a consumat tentativa de a veni cu candidatul pe care îl propun astăzi. Pînă la 24 martie, Parlamentul poate consuma cel puțin două tentative de desemnare, dar cît de multe pot fi ele CCM nu spune, important este ca aceste exerciții de nominalizare să se înscrie în termenul de pînă la 24 martie”, a menționat Ion Dron.

Pe 23 februarie Curtea Constituțională va examina în fond sesizarea depusă de deputații PSRM prin care aceștea solicită anularea decretului prezidențial privind desemnarea repetată a doamnei Gavrilița pentru funcția de premier.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?