X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Durleșteanu: Scuze de genul - „am fost un simplu prim-ministru” n-o să mai meargă

23 noi. 2021,, 21:18   Politică
5304 3

Fosta ministra a Finanțelor, Mariana Durleșteanu atenționează Guvernul „să nu ia decizii pripite și să creeze o comisie de anchetă a crizei gazelor”.

Asta pentru a evita consecințe similare celor din „frauda bancară și concesionării Aeroportului”, declară lidera Partidului Legii și Dreptății, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

„Sărmanii moldoveni. Costul deciziilor întîrziate a acestui Guvern este de 1,7 mlrd lei, cost care va fi aprobat de către Parlament în ziua de joi a săptămînii curente. Deci, încă 100 mln. dolari din Bugetul Statului pentru „băieții deștepți” de la guvernare, de la Moldovagaz, Energocom, Termoelectrica?

Domnule Spînu aveți grijă!

Aceste cesionări de datorii de la Transelectrica către Energocom și către Moldovagaz pentru plata gazului din octombrie și noiembrie vor fi cu urmări!


E cazul să recunoașteți că din cauza „ping-pong-ului" din septembrie între Guvern și Moldovagaz, moldovenii vor achita prețul de 790$/m.m.c pentru octombrie, iar din noiembrie prețul de 450$. Datoriile Moldovagaz vor fi transpuse în tariful de 11,08 lei pentru a închide gaura financiară a acestei companii, care constituie aproximativ 1 mlrd de dolari. Iarăși oamenii de rînd vor achita din puținul pe care îl au pentru greșelile, incompetența și corupția celor care se perindează ani în șir la conducerea Republicii Moldova? Cum această cesiune de datorii va fi reglementată cu Ministerul Finanțelor?

Creați o comisie de anchetă pe criza gazelor. Analizați minuțios tot spectru de probleme și căile de soluționare. Altfel, veți suporta consecințele respective ca și în cazul fraudei bancare și Aeroportului Chișinău! Scuzele de genul, „am fost un simplu prim-ministru”, „am votat colectiv”, n-o să mai meargă”, a menționat Mariana Durleșteanu.

Moldova va expedia o scrisoare Gazprom-ului, prin care va da asigurări că banii pentru consumul de gaze vor fi achitați la sfîrșitul acestei săptămîni.

Gazprom a avertizat, pe 22 noiembrie, Republica Moldova că va opri livrările de gaze naturale, dacă nu achită datoriile în 48 de ore.

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a confirmat notificarea și a precizat că datoria se ridică la 1,3 mlrd de lei - bani pentru gazul consumat în luna octombrie și 50% în noiembrie.

Minsitrul Infrastructurii, Andrei Spînu a anunțat, pe 23 noiembrie că datoria pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie urma să fie achitată pînă la data de 20 noiembrie. „Această formulă de achitare pentru gaze este parte a contractului de bază între MoldovaGaz și Gazprom și nu este o condiționalitate nouă. La moment această datorie constituie 74 278 446,91 milioane dolari SUA. Guvernul este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor”, a declarat Spînu.

Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz a fost prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizînd formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?