X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Un deputat PAS anunță cînd va depune guvernarea cerere de aderare la UE

27 sep. 2021,, 13:01   Politică
3430 9

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) intenționează ca, după patru ani de guvernare, în 2025, depună cererea de aderarea a R. Moldova la Uniunea Europeană.

Declarația a fost făcută de vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, responsabil de politica externă a formațiunii aflate la guvernare.

„Nu pot da acum un termen exact, dar după patru ani de guvernare PAS sînt toate premisele depunem cerere de aderare la UE. Asta dacă noi, dar pot să vă spun că sîntem determinași, vom realiza planurile asumate. Astfel, vom fi pregătiți să depunem cererea de aderare la UE. Bine, mai contează și conjunctura din UE în acea perioadă… Ținem minte criza migranților din 2016, Brexit... Acum există deschidere și avem planuri. Dacă ne va reuși să transpunem în realitate a planuri, atunci putem chiar grăbi foarte mult procesul. Și asta mulțumită, în primul rînd deschiderii din partea partenerilor noștri europeni. Dar în cele din urmă, totul depinde de felul în care se vor mișca lucrurile în R. Moldova”, a declarat Popșoi, în cadrul unei emisiuni de la Ava TV, transmite Noi.md cu referire la ziarulnational.md.

Potrivit lui Popșoi, PAS nu va mai repeta greșelile comise în 2009-2011 de fosta Alianță pentru Integrare Europeană.

„Noi sîntem foarte hotărîți, cum nu a fost nimeni pînă acum, să facem reforme, să nu ne împiedicăm, așa cum s-a întîmplat cu predecesorii noștri. Astfel, după patru ani sper foarte mult depunem cerere de aderare, mai ales că pentru mine integrarea europeană are o prioritate foarte mare - în PAS sînt responsabil de politica externă. Din ceea ce văd pînă acum și știind planurile care le avem cred că e real să depunem cererea de aderare la UE. Acest lucru va depinde mult de rezultatele înregistrate de noi. sînt sigur că UE va avea o atitudine de deschidere față de noi. Putem argumenta că e și în interesul UE să arate că poate ajuta unor țări să schimbe bine lucrurile în bine”, a precizat vicepreședintele Parlamentului.


Popșoi a adăugat că R. Moldova poate deveni iarăși o „istorie de succes” în Parteneriatul Estic.

„Vedem că în cazul Ucrainei acest lucru e mai dificil, dar sînt unele progrese. În Georgia mai sînt unele probleme, iar noi putem să ieșim în calitate de lideri. Da, o să spuneți că deja a similară, au fost șanse foarte mari în 2009, 2010, 2011, dar ele au fost ratate. Dar cetățenii ne-au dat ce-a de-a doua șansă și UE este gata să ne ofere a doua șansă. Și da, a treia șansă nu va mai fi, de aceea trebuie să valorificăm această șansă unică.

Oamenii nu vor trece peste încă o dezamăgire și nici nu poate fi vorba de așa ceva. sînt sigur că și cetățenii R. Moldova înțeleg asta, și după acești cîțiva ani, ei vor vedea schimbări reale. Dar asta depinde nu doar de noi, dar de fiecare cetățean în parte. Avem acum o majoritate confortabilă, dar mai ales o deschidere fără precedent din partea Bruxelles-ului și capitalelor europene”, a conchis Mihai Popșoi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?