X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Borrell: "Reuniunea Comunității politice europene este o mare posibilitate de a arăta sprijin R.Moldova"

14 feb. 2023,, 13:15   Politică
3727 0

Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate, Josep Borrell, a comentat declarația conducerii Republicii Moldova privind intenția Kremlinului de a destabiliza situația din țară.

"Știm sub cîtă presiune rusă se află Moldovei", a declarat el reporterilor înainte de reuniunea ministerială a NATO.

El a amintit că Republica Moldova va găzdui în 2023 reuniunea Comunității politice europene.

"Aceasta va fi o mare oportunitate de a arăta sprijin Moldovei pentru a contracara presiunea rusă, care pe zi ce trece devine din ce în ce mai puternică", a spus Borrell.

Reamintim că la summitul UE de la Bruxelles, președintele Vladimir Zelenski a spus că serviciile de informații ucrainene au interceptat planurile Kremlinului de a prelua controlul asupra Moldovei, după care liderul ucrainean a transmis imediat toate informațiile colegului său, președintele Maia Sandu.


Ulterior, serviciile speciale ale Republicii Moldova și președintele Maia Sandu au confirmat aceste informații, menționînd că instituțiile statului lucrează pentru asigurarea securității țării.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a menționat că Serviciul de Informații și Securitate al țării deține informații despre planurile de implicare a unor cetățeni din Rusia, Belarus, Serbia și Muntenegru în acțiuni anticonstituționale.

Ministerul rus de Externe a calificat drept nefondate declarațiile privind "planul Rusiei de destabilizare a situației din Moldova" a îndeamnat autoritățile Moldovei să dea dovadă de înțelepciune, să nu cedeze provocărilor din exterior și să se ghideze în acțiunile lor de interesele cetățenilor țării lor, prin înțelegerea marilor avantaje pe care le pot aduce Republicii Moldova relațiile de prietenie stabile cu Rusia.

MAE al Rusiei a menționat că Federația Rusă respinge cu hotărîre "insinuările despre un eventual plan al Kremlinului de destabilizare a situației în R. Moldova", subliniind că astfel de afirmații sînt nefondate și construite în spiritul tehnicilor clasice care sunt adesea folosite de Statele Unite, alte țări occidentale și Ucraina: mai întîi să acuze cu referire la presupuse informații închise care nu pot fi verificate, iar apoi să le folosească pentru a-și justifica propriile acțiuni ilegale.

Potrivit reprezentantului oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, Kievul vrea să atragă Chișinăul într-o confruntare dură cu Federația Rusă. "Este evident că adevăratul scop al Kievului, care a lansat informații false cu privire la "planul rusesc de destabilizare a Moldovei", este de a atrage Chișinăul într-o confruntare dură cu Rusia”, a menționat ea.

În același timp, Statele Unite ale Americii au declarat că nu există confirmări din surse independente a declarațiilor privind încercarea Rusiei de a organiza o lovitură de stat în Moldova, dar nu au nicio îndoială că Kremlinul are o astfel de dorință.

Despre acest lucru a declarat purtătorul de cuvînt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby.

2
0
0
0
17

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?