X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4043

Autoritățile admit că negocierile privind aderarea la UE ar putea începe în luna iunie

21 mai. 20:15   Politică
1972 1

Oficialii europeni nu au confirmat, dar nici nu au infirmat că negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană vor începe în data de 25 iunie, așa cum se vehiculează în presă.

Premierul Dorin Recean confirmă că există asemenea obiectiv, însă pe de altă parte, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, afirmă că mai avem de lucru.

„Mai avem cel puțin un subiect care trebuie abordat pînă la începerea negocierilor. Dacă se va face sau nu, nu depinde de UE. Ar fi mai ușor să vorbim despre o dată dacă toate obiectivele ar fi îndeplinite”, a menționat Olivér Várhelyi.

Viitorul Republicii Moldova și al cetățenilor moldoveni este în Uniunea Europeană, a declarat înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell. Oficialul european a reiterat susținerea Uniunii Europene pentru asigurarea securității țării noastre și s-a referit la referendumul care urmează să aibă loc în luna octombrie. Josep Borrell consideră că acesta va acorda o șansă cetățenilor moldoveni de a-și exprima aspirațiile europene.

„Moldova este prima țară care a semnat un acord de securitate cu UE. Trebuie de asigurat că toți cetățenii înțeleg avantajele integrării în UE. Dezinformarea se va intensifica în perioada electorală. UE trebuie să continue să-și manifeste solidaritatea deplină cu Moldova, inclusiv pentru că Rusia din afară și utilizînd resurse din interior țării încearcă destabilizarea țării. Peste 140 milioane de euro au fost alocați pentru modernizarea armatei din Moldova și suma va fi suplimentată”, a declarat Josep Borrell.


Premierul Dorin Recean a subliniat că, în acest an, Guvernul își va concentra eforturile asupra promovării unor politici macroeconomice orientate spre stabilitate și reforme, care să favorizeze redresarea și o creștere economică sustenabilă. În context, Dorin Recean a apreciat asistența acordată de Uniunea Europeană țării noastre, în special sprijinul financiar anunțat de 250 de milioane de euro.

„Avem obiectivul să fim pregătiți pentru sfîrșitul lui iunie pentru începerea negocierilor. Nu este o dată, este un obiectiv. Integrarea Moldovei este în beneficiul UE, vom fi un contribuitor de securitate și bunăstare în regiune și vom oferi oportunități de investiții. Este important ca întreaga societate să aprecieze beneficiile aderării, iar integrarea să se producă în ritm accelerat”, a subliniat Dorin Recean.

Precizăm că, astăzi, la Bruxelles, s-a desfășurat cea de-a 8-a reuniune a Consiliului de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova, prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.

3
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?