Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Zaharova: "Sperăm că cei de la Chișinău ne vor auzi"

12 oct. 2022,, 12:15   Politică
6217 0

Rusia speră că Republica Moldova își va îndeplini obligațiile privind asigurarea securității Ambasadei Rusiei la Chișinău. Despre acest lucru a declarat marți la un briefing de presă reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Ea a menționat că în fața clădirii ambasadei Rusiei la Chișinău continuă incidentele negative.

"Aș vrea să sper că partea moldovenească va găsi în continuare posibilitatea de a-și îndeplini obligațiile legale internaționale sau să spună, la urma urmei, că nu poate sau nu vrea să facă acest lucru. Pur și simplu nu se simte legată de nicio convenție. Însă Chișinăul are obligația de a asigura funcționarea și securitatea misiunii diplomatice ruse. Sperăm că cei de la Chișinău ne vor auzi. Dar, după cum se vede, ei iau exemplu de la tovarășii lor mai mari, deoarece astfel de acțiuni în legătură cu misiunile noastre diplomatice au loc în Statele Unite, Canada, țările UE", a subliniat Maria Zaharova.

Ea a adăugat că aproape de la începutul operațiunii militare speciale din Ucraina, în fața clădirii Ambasadei Rusiei în Moldova au loc acțiuni anti-ruse, care "nu permit desfășurarea activității normale a Ambasadei".

"Recent, acestea au fost însoțite de încercările de a intimida deschis angajații noștri. Autoritățile moldovenești nu intervin în această situație, ci doar s-au retras. Drept răspuns la cererile repetate de a respecta Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961, ni se spune că se face tot posibilul. Dar pentru ce? Pentru ca toate acestea să continue?", a remarcat diplomatul.


Un atac asupra ambasadei ruse a avut loc pe 7 octombrie. Un bărbat a lăsat o inscripție jignitoare pe gardul reprezentanței, apoi a început să arunce petarde în clădire, după care a urcat pe gard și a încercat să intre în complexul Ambasadei. Angajații reprezentanței și membrii familiei acestora nu au avut de suferit. Cu toate acestea, ca urmare a acțiunii, clădirea ambasadei a fost avariată.

Ambasada Rusiei în Moldova a transmis o notă de protest. Infractorul a fost arestat pentru 72 de ore pentru huliganism, în timpul arestării a opus rezistență.
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova nu a comentat încă acest incident.

12
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?