X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Vasnețov: "Procesul de negocieri trebuie scos din starea de anabioză"

8 dec. 2022,, 14:30   Politică
2588 0

Chișinăul și Tiraspolul discută posibilitatea organizării unei întîlniri informale a participanților în formatul "5+2", nu este exclusă nici organizarea unei noi runde de negocieri în formatul "1+1".

Despre acest lucru s-a discutat în cadrul unei întîlniri pe care așa-numitul președinte al autoproclamatei RMN Vadim Krasnoselski, a avut-o cu Ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov. La discuție a participat și Ministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev.

Potrivit serviciului de presă al lui Vadim Krasnoselski, salutînd diplomatul rus, liderul Transnistriei a subliniat importanța unor astfel de întîlniri și a menționat că agenda este plină de probleme de actualitate atît privind relațiile bilaterale ruso-transnistrene, cît și subiecte privind negocierile în cadrul formatului "Reuniunii permanente...".

Vadim Krasnoselski a spus că obiectivul de bază al negocierilor este păstrarea păcii și securității în Transnistria și în regiune în ansamblu. El a descris poziția Tiraspolului ca fiind pașnică.

Liderul Transnistriei a spus că se discută posibilitatea organizării unei întîlniri informale a participanților în formatul "5+2". El a cerut opinia ambasadorului rus în această privință. Oleg Vasnețov a menționat că salută utilizarea oricăror platforme pentru a scoate procesul de negocieri din starea actuală de anabioză.

Vadim Krasnoselsky a subliniat că susține utilizarea instrumentelor diplomatice în toată diversitatea sa, dar, în același timp, a atras atenția asupra faptului că formele și platformele alternative de dialog pot servi exclusiv drept garanție, menținînd rolul dominant al formatului "5+2".

"Nu ar trebui să existe nici un fel de înlocuire a formatului "5+2". Acesta este principalul format de negocieri între Transnistria și Republica Moldova", a subliniat Vadim Krasnoselski, menționînd că aceasta este poziția oficială a Tiraspolului.

Participanții la ședință au menționat probabilitatea desfășurării unei noi runde de negocieri în formatul "1+1" (reprezentanți politici de la Chișinău și Tiraspol) pînă la finele acestui an.

La întîlnire s-a vorbit și despre depășirea crizei energetice. Vadim Krasnoselski a numit evenimentele din săptămîna trecută drept un pas important pe această cale, exprimînd recunoștință tuturor celor care au participat la încheierea acordului.

Oleg Vasnețov a menționat că situația actuală "se află în centrul atenției conducerii politice de vîrf a Federației Ruse", dovadă fiind discutarea problemelor legate de starea de lucruri din Transnistria în cadrul reuniunii Consiliului pentru Dezvoltarea Societății Civile și a Drepturilor Omului organizată recent de președintele Federației Ruse.

5
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?