Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Valeriu Ostalep: „Nu există spirit de integrare europeană nici în nord, nici în sud, nici în centrul Moldovei”

28 ian. 2023,, 13:14   Politică
4664 1

În Moldova nu există un spirit real, firesc de integrare europeană, iar una dintre principalele probleme ale integrării europene a republicii este premierul Natalia Gavrilița și guvernul ei, pentru că fie nu înțeleg ce este integrarea europeană, fie dăunează acestui proces.

Această opinie a fost exprimată pentru Noi.md de directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, expert în domeniul securității, fostul viceministru de Externe Valeriu Ostalep.

El a menționat că a fost foarte surprins de recenta declarație a premierului Natalia Gavrilița, care, în cadrul unei ședințe de guvern, a cerut să se lucreze la integrarea rapidă a țării în Uniunea Europeană și a menționat că autoritățile încearcă în prezent să facă ceea ce nu s-a realizat timp de 30 de ani, prezentîndu-și și viziunea asupra procesului de integrare europeană.

Valeriu Ostalep a amintit că Natalia Gavrilița a fost secretarul Comisiei de Integrare Europeană în perioada 2008-2009.

„Adică ea a fost una dintre principalele responsabile de aceasta direcție, iar aceasta comisie era in subordinea guvernului, iar Gavrilița îi conducea secretariatul, ea a fost unul dintre principalii coordonatori, de fapt. Și, în acest caz, pentru greșelile despre care vorbește ar trebui, în primul rînd, să ceară socoteală sie însăși. atunci, purta numele de familie de Catrinescu, dar găsiți pe internet documente care confirmă că a fost una dintre principalele persoane responsabile de integrarea europeană în anii 2008-2009. De aceea, această critică ar trebui, în primul rînd, să și-o adreseze sie”, a spus directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, expert în domeniul securității, fost viceministru de Externe.


În plus, după cum a remarcat Ostalep, majoritatea oamenilor cu care a lucrat și continuă să lucreze sînt propriii ei colegi.

„A lucrat atunci în guvern împreună cu Greceanîi și Dodon. În acel moment, anume Dodon, Greceanîi și Gavrilița erau principalii integratori europeni ai Moldovei. După aceea, Gavrilița a lucrat în alte formate cu oameni care, într-un fel sau altul, făceau parte din Parlament, și în Guvernul de astăzi, și deputați au fost. Adică, de fapt, ea se critică pe ea însăși și pe oamenii ei. Acest lucru, desigur, stîrnește multe veselie. Da, ea speră ca oamenii noștri, ca întotdeauna, nu țin minte nimic. Dar doar arăt un exemplu de manipulare vie a oamenilor atunci cînd ea critică public pe cineva, niște oameni virtuali, deși trebuie să adreseze această critică sie și colegilor săi”, a subliniat Valeriu Ostalep.

De asemenea, el și-a exprimat surprinderea față de o altă parte a declarației Nataliei Gavrilița că accelerarea drumului nostru către integrarea europeană înseamnă salarii, infrastructură și condiții mai bune pentru localități și cere ministerelor să finalizeze un careva document.

„Am impresia că ori induce în eroare cu bună știință, ori ea însăși nu înțelege ce este integrarea europeană și unde este înțelegerea însuși spiritului acestui proces în cuvintele ei. Acest lucru este foarte important. Pentru că trebuie să înțeleagă că integrarea europeană nu sînt niște planuri de acțiune și nu niște rapoarte către UE despre cîte legi a adoptat Moldova, pentru că atunci cea mai scurtă cale este pur și simplu să luăm toate documentele UE, să le supunem la vot în Parlament, să ridicăm mîna și să raportăm că noi am adoptat totul, ca în Uniunea Europeană. Dar nimic nu se va schimba din asta. Spiritul integrării europene este atunci cînd oamenii care locuiesc aici participă la ea. Dar pentru a participa, trebuie să înțelegi. Și aici sînt cele mai mari probleme. Deoarece, daă nu sîntem ipocriți și aruncăm o privire în jur, nu văd nici în nord, nici în Transnistria, nici în Găgăuzia, nici în Chișinău – nu văd nicăieri spiritul integrării europene, totuși acesta ar trebui să fie natural. Asta înseamnă că totul funcționează pentru asta, antreprenori, oamenii... Societatea civilă naturală, nu cea externă, impusă, lucrează pentru asta. Asta înseamnă că oamenii înțeleg ce fac, prin care obiective își îmbunătățesc viața, modul lor de viață, știu ce rol joacă statul în acest sens, de ce avem nevoie de guvern”, a spus directorul Institutului Studii Diplomatice, Politice și Securitate, expert în domeniul securității, fost ministru adjunct al Afacerilor Externe.

În opinia sa, oamenii pot înțelege acest lucru, dar nu pot face nimic cu sistemul actual care există în Moldova. În același timp, autoritățile înseși recunosc problemele, în presă se elucidează tot felul de scandaluri.

"Dar acest sistem nu permite autorităților să rezolve lucrurile între ele și, cu atît mai mult, nu poate ajuta oamenii să se implice în integrarea europeană. Pentru că pentru oameni, integrarea europeană nu înseamnă că doamna Gavrilița vorbește despre niște planuri de acțiune, despre unele documente... A strînge, a raporta ceva pentru 63%, 68%.Cine are nevoie de toate astea?Asta e o prostie! Integrarea europeană este atunci cînd toată lumea din jur înțelege cum ar trebui să arate ordinea noastră, structura noastră și care este rolul direct în fiecare zi. Cînd te duci la sectorul de poliție, cum arată, ce salariu primește sectoristul. Cum ești tratat cînd intri în policlinică, ce servicii ți se oferă. Uite, asta contează, și deloc nu acea birocrație nebună în care nimeni nu înțelege nimic și, oricum, pînă la urmă, se ajunge cu ceea ce ei numesc mită și ei înșiși se presupune că luptă împotriva ei. Dar, în același timp, ei înșiși au creat un astfel de sistem. Integrarea europeană sînt drumurile pe care dacă parcurgi 10 km, atunci nu trebuie să petreci două săptămîni în serviciul de reparații, iar poliția, cînd ajunge, nu vrea să înregistreze nimic. Și astfel poți enumera la infinit”, a spus Valeriu Ostalep.
El a mai spus că personal a fost uimit de faptul că premierul nu a spus nimic despre problemele reale ale statului, despre economie, despre vamă.

"Ea nu spune nimic despre sarcinile secrete ale vameșilor de a smulge bani la bugetul de stat cu orice preț. Și pe seama cui îi smulg? Pe seama cetățenilor care, fiind antreprenori, cînd cineva aduce încoace orice mărfuri, cea mai mare parte din banii care, ulterior, formează prețul, reprezintă banii pe care statul i-a luat la frontieră. Este o formă foarte ciudată de sprijin pentru afaceri și oameni. Și unde se duc acești bani?În buget, care se cheltuiește pe salarii și pe susținerea acestor funcționari, care apoi fac aceste declarații aberante. De aceea, o consider pe Gavrilița și guvernăul său una dintre cele mai importante probleme ale integrării noastre europene. Pentru că ei cel puțin nu înțeleg ce înseamnă această noțiune, iar cel mult – dăunează acestui proces. De aceea, nu aștept niciun progres de la astfel de oameni în acest domeniu”, a subliniat directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, expert în domeniul securității, fost viceministru de Externe.

57
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?