Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Va fi sau nu un atac militar al Rusiei împotriva Ucrainei? Opinia experților

15 feb. 2022,, 07:06   Politică
3950 6

Va fi sau nu un atac militar al Rusiei împotriva Ucrainei? Este întrebarea pe care astăzi şi-o pune aproape toată lumea.

Experţii politici de la Chişinău spun că situaţia este tensionată şi nu e clar dacă o nouă invazie a Rusiei în Ucraina poate fi prevenită prin eforturi diplomatice, transmite tvr.md.

Potrivit analiştilor, în cazul unui atac militar rus, va fi afectată şi Republica Moldova pe al cărei teritoriu se află trupele Fedraţiei Ruse care ar putea fi folosite într-un eventual război.

Anatol Țăranu, analist politic: „Situaţia este foarte complicată, toată lumea este cu ochii pe Ucraina. La ora actuală, nimeni nu poate cu siguranţă să spună dacă situaţia din Ucraina se va preface într-un veritabil război, cel puţin se întreprind măsuri pentru a nu permite ca situaţia să se dezvolte pe această direcţie, însă nu există siguranţa că Federaţia Rusă poate fi oprită, în exclusivitate doar prin măsuri diplomatice.

Guvernarea de la Chişinău să fie cu ochii în patru şi să elaboreze mai multe scenarii care ar permite să minimalizeze riscurile care devin tot mai acute.


Dacă se va merge pe calea recunoaşterii acestor entităţi separatiste (n.r. Lugansk şi Doneţk) în plan diplomatic de către Rusia, asta ar putea să însemne că se încearcă să se găsească o soluţie pentru un război veritabil”.

Ion Tăbîrță, expert politic: „Este punctul fierbinte numărul unu în Europa. Atît timp cît nu se vor găsi puncte comune, situaţia va fi tensionată.

Scenariile nu sînt pozitive pentru Republica Moldova, de la afectarea indirectă prin ceea ce înseamnă urmările războiului pentru Ucraina, dar pînă şi la implicarea directă prin regiunea transnistreană, dar şi prin declanşarea unor eventuale conflicte în regiunea Odesa”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?