COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6861

Un fost deputat comentează intenția de renunțare la concursul pentru desemnarea directorului CNA

12 aug. 11:30   Politică
2098 3

Fostul deputat al Partidului Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, declară că susține categoric ideea renunțării la concurs pentru desemnarea directorului CNA, propusă de deputații PAS.

Potrivit lui, în situația cînd sistemul administrației publice centrale și justiția încă sînt puternic afectate de influența grupărilor politico-criminale, nu poate fi vorba despre organizarea unor concursuri autentice.

„Este nevoie de asumarea politică a Parlamentului și Guvernului legitime. Mă bucur că colegii noștri de la PAS au însușit lecțiile istoriei contemporane. Apropo, exact aceeași poziția a avut Platforma DA în vara 2019. Prima criza în alianța temporară cu PSRM s-a întîmplat anume în cazul cu așa-zisul concurs la CNA. Fracțiunea noastră a refuzat să-l voteze pe consilierul lui Dodon în funcția de director și unicul meu regret de vot din legislativul precedent ține de faptul că am lăsat să fim convinși atunci de PSRM și PAS”, menționează fostul deputat într-o postare pe Facebook.

Alexandru Slusari afirmă că anume Platforma DA a refuzat să legifereze rezultatele altui concurs „mimat cu judecătorii Curții Constituționale”. „În perspectivă, poziția noastră intransigentă a jucat un rol decisiv în consolidarea Curții Constituționale ca instituție independentă și pentru prăbușirea definitivă a regimului mafiot. Totodată, eu sînt un pic nedumerit de ce pînă în prezent rămîn în funcții omul lui Nichiforciuc la ASP, omul lui Dodon la ANSA și omul lui Voicu la Agenția Rezervelor Materiale. Sper că este vorba de niște aspecte tehnice, deși am așteptat că ei vor fi demiși la prima ședință a executivului nou”, susține ex-parlamentarul.

La fel, el spune că nu înțelege de ce în cadrul ședinței extraordinare a Parlamentului nu este inclusă chestiunea privind audierea raportului Comisiei de anchetă pe patrimoniul sindicatelor, „o bună parte din el fiind înstrăinat cu încălcări grave în interesul lui Șor și Plahotniuc”. „Nu este clar pentru mine de ce nu se mișcă nimic cu raportul Laundromat, care a fost elaborat de comisia în frunte cu Inga Grigoriu”, mai spune Alexandru Slusari.

Deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate au înregistrat un proiect care prevede că directorul Centrului Național Anticorupție ar urma să fie numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități. Or, în prezent, legislația prevede că directorul CNA este selectat pe bază de concurs organizat de Comisia juridică.

Partidul Socialiștilor a criticat această inițiativă, declarînd că numirile în funcție fără concurs la instituțiile de drept, inclusiv la Centrul Național Anticorupție, reprezintă o politizare și subordonare politică a acestora, un control politic asupra justiției. Potrivit PSRM, „societatea își dorește anume depolitizarea acestora, astfel ca ele să funcționeze independent de partidele politice, de puterea legislativă și cea executivă”.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽