X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Ultima oră! Instanța ucraineană a anulat ordinul de extrădare pentru Platon

21 noi. 2019,, 16:20   Politică
6994 2

Apărarea omului de afaceri susține că toate deciziile judecătorești cu privire la Platon ar trebui anulate, iar Platon însuși ar trebui returnat în Ucraina.

Pe 21 noiembrie, Judecătoria Pecersk din Kiev a satisfăcut reclamaţia avocaților cetățeanului Ucrainei, Veaceslav Kobalev (Platon) și a anulat ordinul procurorului general al Ucrainei de extrădare a lui Platon, semnat la 29 august 2016. Decizia emisă este fără drept de atac. Documentul a fost transmis NM de către avocații lui Veaceslav Platon, relatează newsmaker.md.

După cum a declarat pentru NM avocatul lui Platon, Ion Crețu, decizia instanței din Pecersk înseamnă că toate sentințele emise pe numele lui Veaceslav Platon de instanțele din Moldova trebuie anulate.

Deoarece ordinul de extrădare a fost anulat și extrădarea a fost declarată ilegală, ancheta ar trebui să revină la stadiul inițial.
Avocatul ucrainean al lui Platon, Evgeny Grushovets, într-un interviu acordat NM a menționat că Platon ar trebui să fie returnat în Ucraina.
Grushovets a amintit că Platon a fost lipsit de posibilitatea de a contesta decizia privind extrădarea în termen de 10 zile, astfel cum este prevăzut de lege, și numai după trei ani și jumătate „a reuşit să obţină dreptate”.

Acum, avocații lui Platon trebuie să decidă cum să procedeze mai departe în cadrul juridic din Moldova. O decizie motivată a instanței din Pecersk va fi prezentată pe 25 noiembrie.


Întrebat de NM dacă autoritățile moldovenești pot solicita din nou extrădarea lui Platon, avocatul Ion Crețu a răspuns afirmativ, subliniind că clientul său trebuie mai întîi trimis înapoi în Ucraina.

Reamintim că Veaheslav Platon a fost extrădat în Moldova la 29 august 2016, unde a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pe două cazuri de fraudă în proporţii deosebit de mari. În prezent, Judecătoria Chișinău examinează cel de-al treilea dosar penal împotriva lui Platon, tot pentru acuzații de fraudă în proporţii deosebit de mari.

În timpul şedinţelor judecătorești, omul de afaceri a declarat în repetate rînduri că toate cauzele împotriva lui au fost fabricate și extrădarea lui a fost ilegală – potrivit lui ex-președintele Ucrainei Petro Poroșenko, l-a „vîndut” lui Vladimir Plahotniuc „ca pe un sclav la piață pentru 3 milioane de dolari”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?