X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Sturza: Sîntem în mijlocul „cordonului sanitar” pe care încearcă să-l construiască între ei Vestul și Estul

28 ian. 2022,, 13:32   Politică
5808 3

Declarația recentă a premierului Natalia Gavrilița cu privire la majorarea bugetului Armatei naționale a fost tratată ironic de către fostul prim-ministru Ion Sturza.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Sturza a declarat că militarii moldoveni, chiar dacă bine intenționați, nu sînt soluția securității naționale la moldoveni. Soluția este „umbra” unui frate mai mare, afirmă Ion Sturza.

"La întrebarea sîcîitoare despre invazia rusească în Ucraina și problemele de securitate, doamna prim-ministru Gavrilița ne anunță cu glasul tremurînd că vom mări cheltuielile militare.

Super! De mult e timpul să dăm jos de pe postament tancul de la Leușeni. Îi punem un motor de la un „Belarusi”, îl vopsim în galben și tulea!

Cu toată stima și respectul față de militarii moldoveni, puțini la număr și prost echipați, dat bine intenționați, nu ei sînt soluția securității naționale la moldoveni. Soluția este „umbra” unui frate mai mare. Ne tot fîsîim cu „neutralitatea”. De secole am fost „neutri”, dar asta nu a oprit pe nimeni să ne bîntuie în drumul lor spre Istanbul, Moscova sau Berlin.


Adevărul este că noi sîntem în mijlocul „cordonului sanitar” pe care încearcă să-l construiască între ei Vestul (a se citi SUA) și Estul (a se citi Rusia). Doamne ferește de ceva, „malo ne pocajetsea”!

Locul nostru ar fi împreună cu Europa. Numai că ea, sărmana, fiind „vegetariană”, este total desconsiderată de „carnivorii” mai mari.

Sînt oare vinovați nemții, care au la nivel genetic teamă de o confruntare directă cu rușii care a dus deja la două războaie mondiale și pericolul pieirii lor ca națiune?

Sau au dreptate americanii care consideră că o apropiere între nemți și ruși, ca de fapt și o Europă unită și puternică, poate să pună în pericol hegemonia lor mondială?

Pot ucrainenii pe bune să se autoguverneze democratic, să elimine corupția si oligarhatul, care îi fac extrem de vulnerabili?

P.S. Aștept o „supărare” la Chișinău. Și un comunicat oficial. „Ei, voi nu înțelegeți nimic”. Nu atingem regimul de la Tiraspol. Nu atingem schemele cu metalul. Nu dialogăm cu rebelii la nivel local. Nu schimbăm funcționarii care nu fac față. Nu începem să învățăm birocrație. Nu venim cu o perspectivă în energie, agricultură, ocrotirea sănătății, educație, cultură, sport. Nu progresăm în reforma justiției. Nu! Ce e da? Deocamdată, da e doar „ne supărăm”. Pe opoziție – că nu e constructivă, pe presă – că pune întrebări stupide, pe societatea civilă – că e civila. Pe... continuați voi", a scris fostul premier pe rețelele de socializare.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?