Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Stepaniuc: Comportamentul în raport cu Rusia este riscant

4 apr. 2018,, 12:10   Politică
4363 4

Abordarea guvernării în relația cu Federația Rusă este una absolut greșită și distructivă, consideră fostul vicepremier Victor Stepaniuc, citat de Noi.md.

Comentînd cea mai recentă decizie a guvernării de expulzare a trei diplomați ruși, în semn de solidarizare cu Marea Britanie, Stepaniuc a remarcat că jocul care se face contravine intereselor noastre naționale.

„Comportamentului guvernării noastre în relația moldo-rusă este unul foarte riscant. Expulzarea diplomaților, jocul aceasta care se face astăzi împotriva Rusiei, poate el nu este joc, poate este o anumită tactică, dar ea este absolut greșită, nu ne va da nimic absolut, doar ne va împiedica să avem o claritate în mai multe probleme, inclusiv cea a migranților moldoveni care muncesc în Rusia. Faptul că Guvernul permanent provoacă conflicte pe linie diplomatică este o poziție destructivă, ea trebuie schimbată. E greu să-i numești politicieni pe cei care fac lucrul acesta, din cauză că văd lucrurile prea îngust ori au interese personale, au ceva de cîștigat din asta”, a menționat Stepaniuc într-un interviu pentru Noi.md.

Fostul demnitar se arată convins că Republica Moldova trebuie să promoveze o politică externă multivectorială, întrucît se află la confluența a trei civilizații. În opinia lui, cei care încearcă să ne convingă că putem progresa doar urmînd modelul european sau doar cel rus de dezvoltare greșesc.

„Calitatea vieții în Moldova nu poate fi realizată doar după modelul UE. Noi ne aflăm la intersecția a trei civilizații. Trebuie să ținem cont și de lumea slavă – de relațiile cu Rusia, Ucraina, Belarus. Vrem relații bune și cu țările arabe – Turcia, în primul rînd, dar și cu țările europene: România, Polonia, Ungaria, Cehia. Rămînem o țară agrară, la noi specificul economic nu s-a schimbat, dar specificul îți dictează unde să mergi să-ți vinzi marfa. Spațiul rusesc pentru economia noastră agrară are o importanță primordială”, a subliniat Victor Stepaniuc.


Potrivit lui, reabilitarea economiei naționale fără a lua în calcul piețele de desfacere din spațiul CSI nu este posibilă. „Dacă vezi Moldova peste 20 de ani cu un milion de oameni, care se ocupă mai mult de servicii bancare, turism, nu e clar de care, dacă degradezi țara și o vezi în halul respectiv, atunci da, se poate de stricat relațiile cu Rusia”, a conchis fostul vicepremier.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?