X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 23 septembrie 2021 (LIVE TEXT)

23 sep. 2021,, 13:06   Politică
3184 0

13:40 // Au fost aprobate modificări la Lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Astfel, persoanelor transferate într-o funcție similară sau avansată, urmare a reorganizării administrației publice centrale, li se va garanta diferența de salariu, în cazul în care acesta va fi mai mic decît salariul mediu lunar calculat pînă la transferare.

12:55 // Deputații au votat, în unanimitate, în două lecturi, un proiect de lege prin care este diminuată pînă la 6% cota Taxei pe Valoare Adăugată pentru industria HoReCa, pe perioada stării de urgență și stării de urgență în sănătate publică.

De la 1 octombrie anul curent va fi aplicată cota de impozitare cu TVA redusă pentru serviciile de cazare, produsele alimentare și/sau băuturi, cu excepția producției alcoolice.

12:40 // A fost votat în lectură finală legea care prevede că directorii Serviciului Fiscal de Stat și Serviciului Vamal vor fi numiți de către Guvern, la propunerea ministrului finanțelor, prin conferirea statutului de demnitate publică. Pînă în prezent, directorii SFS și SV se numeau în funcție de către ministrul finanțelor.

12:30 // Deputații au aprobat în lectura finală proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, printre care Legea privind Comisia Națională a Pieței Financiare și Legea concurenței. Conducătorii mai multor autorități publice aflate sub control parlamentar vor fi sancționați, pînă la revocare din funcție, în caz de executare necorespunzătoare a atribuțiilor delegate conform legislației sau de exercitare defectuoasă a activității.


11:54 // Au început dezbaterile pe marginea Codului transportului feroviar. Documentul a fost votat în prima lectură cu 80 de voturi. Implementarea acestuia va elimina monopolul Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată din Moldova” pe piața serviciilor feroviare, spun autorii. Astfel, infrastructura feroviară va aparține în continuare statului, iar serviciile de tracțiune, transport pasageri și marfă vor putea fi prestate de operatori privați.

11:43 // Proiectul de modificare a Constituției, al cărui scop este consolidarea sistemului judecătoresc, a fost votat cu 86 de voturi din partea PAS și BCS.

11:32 // Spicherul Igor Grosu a prezentat date cu privire la rata de vaccinare anti-Covid în rîndul deputaților. Astfel, în fracțiunea PAS din 63 de deputați - 55 au prezentat certificate; în cazul Blocului Socialiștilor și Comuniștilor din 32 de deputați, au prezentat certificate 14; iar în cazul Partidului Șor - din 6 parlamentare au prezentat documentul 3 deputați.

11:28 // Proiectul de lege pentru modificarea Constituției, care se referă la termenul inițial de numire a judecătorilor, a fost inclus pe ordinea de zi pentru a fi votat în lectura a doua. Deputații BCS au anunțat că vor susține proiectul în lectura a doua, în timp ce reprezentanții Șor au menționat că se vor abține.

11:13 // Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor atacului de la Universitatea de Stat din Perm, Rusia.

11:08 // Parlamentarii au salutat prezența la ședință a noilor deputați pe lista PAS: Calinici Ana, Cojocari Evghenia, Popa Boris, Oglinda Ana și Iurcu Dorel. Aceștia vor suplini pozițiile rămase vacante după plecarea la Guvern a unui grup de membri ai PAS.

11:07 // La ședință și-au înregistrat prezența 91 de deputați.

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 23 septembrie 2021

  1. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Codul fiscal nr.1163/1997 – art.1323; Legea nr.158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public – art.9; ș.a.)
  2. Proiectul Codului transportului feroviar
  3. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător – anexa nr.2; Legea nr.131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător – anexa)
  4. Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.76/2021 cu privire la impozitarea specială a serviciilor realizate în cadrul activităților atribuite la secțiunea I a Clasificatorului activităților din economia Moldovei
  5. Proiectul de lege pentru modificarea Codului de executare al Republicii Moldova nr.443/2004 (art.89, 90, 94, ș.a.)
  6. Proiectul de lege pentru modificarea articolului 27 din Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar nr.270/2018
  7. Proiectul de lege pentru modificarea articolului 2 din Legea nr.121/2001 cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație
  8. Proiectul de hotărîre pentru modificarea Hotărîrii Parlamentului Republicii Moldova nr.86/2021 privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Parlamentului
  9. Proiectul de hotărîre pentru modificarea Hotărîrii Parlamentului nr.91/2021 privind componența nominală a delegațiilor Parlamentului Republicii Moldova la organizațiile parlamentare internaționale și organizațiile parlamentare bilaterale

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?