X 
Coronavirus stiri: 8213
Obiectiv european stiri: 316
Criza energetică stiri: 932

Sandu: Nu există condiții ascunse de aderare la UE

24 iun. 12:09   Politică
2132

Nu există condiții ascunse de aderare la Uniunea Europeană. Declarația aparține șefei statului, Maia Sandu și a fost făcută în cadrul unui briefing de presă, informează Noi.md

La întrebarea: ce condiții trebuie să îmdeplinească țara noastră pentru aderarea la UE și dacă sînt sau nu condiții ascunse așa cum afirma într-o declarație fostul șef de stat Igor Dodon, Sandu a menționat că UE este o instituție transparentă și nu este loc de condiții secrete.

Nu există condiții secrete, toate condițiile sînt în acordul care este public. Cele care vor veni vor fi la fel publice. Instituțiile UE sînt instituții transparente și nu este nimic de ascuns. UE și cetățenii RM își doresc ca țara să ajungă o democrație consolidată cu oportunități economice”, a răspuns președinta.

Reamintim că la 23 iunie, Consiliul European i-a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. De asemenea, acest statut a fost acordat și pentru statul vecin, Ucraina. Anunțul a fost făcut joi seara de către președintele Consiliului European, Charles Michel. Autoritățile de la Chișinău au declarat că decizia adoptată de către toți cei 27 de lideri europeni în cadrul Summit-ului Consiliului Uniunii Europene este una istorică și care deschide o nouă filă în istoria modernă a țării.

Statutul de candidat la aderare acordat Republicii Moldova vizează realizarea mai multor reforme importante. Printre care: lupta cu corupția, reforma justiției, implementarea angajamentului de „dezoligarhizare”, lupta împotriva criminalității organizate, a spălării banilor, reforma administrației publice, inclusiv îmbunătățirea procesului de achiziții publice, sporirea implicării societății civile în procesele de luare a deciziilor.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав