Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Mai multe țări candidat la UE așteaptă integrarea ani la rînd

23 iun. 2022,, 22:40 (reactualizat 24 iun. 2022,, 20:02)   Analitică
10079 0

Ieri, 23 iunie, Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țară candidat la Uniunea Europeană. Decizia a fost luată de Consiliul Europei și a fost anunțată oficial de președintele Consiliului European, Charles Michel, pe Twitter.

Însă, ar trebui să ne îmbătăm cu apă rece?

Uniunea Europeană (UE) este o uniune politică și economică a 27 de state membre situate în principal în Europa.

Procesul de extindere al UE a pornit din dorința clară de a crea premisele necesare unei uniuni cît mai strînse a popoarelor europene. Condițiile de bază pentru extinderea Uniunii Europene au fost stipulate prin Tratatul privind Uniunea Europeană care prevede că: "orice stat european poate cere să devină membru al Uniunii". În acest sens, statul interesat își adresează cererea de aderare Consiliului UE, care se pronunță în unanimitate, după consultarea Comisiei Europene și obținerea avizului conform din partea Parlamentului European. Decizia Legislativului european se adoptă în condițiile întrunirii majorității absolute a membrilor săi.

Așa s-a întîmplat și pe 23 iunie, anul curent, cînd în unanimitate Consiliu Europei a votat pentru oferirea statutului de candidat la UE Republicii Moldova și Ucrainei.


În prezent, Uniunea are 27 de membri, dintre care sase membri fondatori din 1951 - Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Belgia, Luxemburg.

Alte trei state au aderat succesiv în 1973 - Irlanda, ​Regatul Unit și Danemarca.

În 1981 la UE aderă Grecia, iar în 1986 Spania, Portugalia.

În același deceniu al valurilor doi și trei ale extinderii, au mai depus aplicații de membru: Turcia în 1987, Austria în 1989, Cipru și Malta în 1990.

A patra extindere are loc în 1995, cînd Finlanda, Suedia și Austria devin parte a UE.

A patra extindere a Uniunii Europene are un caracter aparte față de celelalte trei care au precedat-o: este vorba despre extinderea CEE cu 3 țări bogate, al caror Produs Intern Brut depășea semnificativ media PIB-ului țărilor UE la acel moment.

În 2004 Polonia, Slovenia, Ungaria, Malta, Cipru, Letonia, Estonia, Lituania, Cehia, Slovacia devin membre UE, iar la 1 ianuarie 2007, au aderat România și Bulgaria.

La 1 iulie 2013, a aderat încă un stat la Uniunea Europeană - Croația.

O cronologie frumoasă la prima vedere, însă în toți acești ani mai multe state UE au primit, la fel ca și Republica Moldova și Ucraina, statutul de candidat însă pînă în prezent așa și nu au devenit parte ”a familiei europene”.

Mesajele autorităților de la Chișinău

Ieri, liderii de la Chișinău au scris într-un glas pe paginile sale din rețelele sociale că 23 iunie 2022 este ”o zi istorică” pentru Republica Moldova.

”Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de facebook.

Totodată, președintele Paralmentului, Igor Grosu, a mulțumit UE pentru votul dat.

”Mulțumim țărilor europene pentru încrederea acordată Moldovei. Noi știm ce avem de făcut, pentru că reformele începute le facem în primul rînd pentru cetățeni și pentru dorința noastră de a trăi cu demnitate. Ne așteaptă un drum lung, dar să știți că ne-am pornit și sîntem mai determinați ca niciodată să ajungem acasă, în Uniunea Europeană. Vă mulțumim, Europa!", a scris Grosu.

La rîndul său, Natalia Gavriliță a spus că statutul de țară candidat la UE, pentru Moldova a fost un vis devenit realitate.

”Orice om are un vis și luptă din toată ființa lui pentru a-l transforma în realitate. Pentru un popor, definirea unui vis care să ne unească pe toți este un lucru mai complicat, dar odată strînși cu toții în jurul unui proiect de construcție a Moldovei europene, nimic nu ne poate sta în cale! Felicitări Moldova și succes!”, a scris premierul.

În altă ordine de idei, experții în domeniul politic spun că Moldova nu ar trebui ”să se îmbete cu apă rece”, pentru că oferirea statutului de candidat UE pentru Republica Moldova nu înseamnă că viața oamenilor se va schimba radical într-o clipă, iar moldovenii vor începe să trăiasca ca în UE.

Potrivit profesorului și diplomatul Victor Borșevici, aderarea la UE impune Moldovei anumite obligații, pe care țara va trebui să le îndeplinească neconidționat.

"Acum Uniunea Europeană are probleme mari, miroase a o criză politică și economică gravă. Nu cu mult timp în urmă, Anglia a părăsit UE, iar Turcia nu va mai intra în ea. UE are nevoie disperată în acest moment de mai multe țări care, chipurile, visează să adere la Uniunea Europeană pentru a crea o poveste de succes falsă și, în același timp, a le lega cu obligații înrobitoare.

Singura marfă ponosită pe care o avem astăzi de vînzare este suveranitatea Republicii Moldova și neutralitatea acesteia. De îndată ce intri în sala de așteptare a Uniunii Europene, aceleași obligații oneroase sînt imediat transferate asupra ta, de exemplu, interzicerea știrilor în rusă sau un tranzit convenabil de arme și, de asemenea, nu gratuit – impunerea la procurarea de armament învechit de la NATO. Ce fericire!

Ei bine, și ce ni se propune în schimb? Autoritățile noastre sînt mituite cu iluzia că sînt mari personalități politice, iar în ochii populației ar trebui să se creeze o impresie falsă despre incredibila lor activitate de afaceri, că iau decizii, caută căi, poartă discuții, negociază pe problema gazului – toate pe care le auzim de obicei, dar cu mai multă greutate. Se pare că sîntem împinși într-o nouă închisoare a debitorilor. Bun spectacol”, a explicat Borșevici.

Totodată, premierul albanez Edi Rama a sfătuit pe poporul Ucrainei să nu-și facă iluzii cu privire la așteptatul statut de candidat la UE.

„Macedonia de Nord este candidat de 17 ani, dacă nu mă înșel, Albania de nouă ani”, a spus premierul.

Rama a mai subliniat poziția oficială a Sofiei, care blochează începerea negocierilor privind intrarea în UE a Tiranei și Skopiei, numind-o „rușine”.

În același timp, analistul subliniază că deceniile Turciei în care a stat pe tușă în calitate de stat candidat fără să adere la UE este doar un exemplu și că exemple sînt și altele: „În 2004, Croația a fost recunoscută drept stat candidat, în 2013, Croația se alătură la UE”.

Pe de altă parte, potrivit lui Janis Mazeiks, șeful Delegației UE în Republica Moldova, țara noastră ar putea deveni membră a UE atunci cînd vor fi realizate progrese în mai multe domenii, iar acest proces nu va dura un an sau doi. Atunci cînd o țară obține statut de candidată la UE, ea este pe cale de a deveni membră a Uniunii Europene, a declarat Janis Mazeiks, șeful Delegației UE în Republica Moldova.

Potrivit lui Janis Mazeiks, Republica Moldova va trebuie să efectueze curățarea sistemului judecătoresc, eradicarea corupției și să lupte cu crima organizată. Această mișcare înainte va depinde foarte mult de Guvernul și Parlamentul de la Chișinău, a subliniat șeful Delegației UE în Republica Moldova.

Candidați la UE de ani buni

Să fie clar un singur lucru, oferirea statutului de candidat nu înseamnă că de mîine sau într-un an sau doi, Republica Moldova va deveni membru a Uniunii Europene. Mai multe state, au devenit candidat la UE cu mulți ani în urmă și pînă în prezent nu au reușit să finalizeze procesul de aderare.

Turcia este un candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeană. Ambițiile europene ale Turciei datează de la Acordurile de la Ankara din 1963. Turcia a început negocieri preliminare pe 3 octombrie 2005. De la acordarea statutului de țară candidată, Turcia a implementat reforme permanente în privința drepturilor omului, a abolit pedeapsa cu moartea, a oferit drepturi culturale minorității kurde, și a avansat în rezolvarea diferendului cipriot. Totuși, datorită diferențelor religioase și culturale în relație cu Europa, Turcia se lovește de o opoziție puternică din partea guvernelor conservatoare și religioase ale statelor membre, în special Franța, Germania, Austria, Grecia, Cipru și Slovenia.

Serbia este un candidat oficial la aderarea în Uniunea Europeană încă din 21 ianuarie 2012. La 10 ani distanță, procesul de aderare așa și nu a fost finalizat.

Muntenegru este un candidat oficial la aderarea în Uniunea Europeană. În 2010 în urma unui referendum, 76,2% din populație a decis că drumul țării este integrarea europeană. Muntenegru a inceput negocieri preliminare pe 29 iunie 2012.

Din 23 iunie 2022, oficial candidați la aderarea în Uniunea Europeană este și Republica Moldova și Ucraina. Însă, cît va dura procesul de aderare și cît de anevoios el va fi - va arăta doar timpul. Cert este faptul că acest proces deși aduce multe plusuri pentru țara noastră, totodată vine și cu unele minusuri care nu vor juca deloc în favoarea țării noastre.

Valorile Europene” pe alocuri vin în contradicție cu valorile noastre ca țară și ca neam nu cred că vor putea bucura societatea moldovenească. Ne vine greu să credem că societatea moldovenească va putea să accepte anumite reguli și rigori UE care vor fi în totală opoziție cu valorile spirituale, naționale și chiar la polul opus cu tradițiile seculare pe care le avem.

7
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?