Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

PSRM propune o nouă lege în susținerea vorbitorilor de rusă

7 feb. 2018,, 15:20   Politică
4296 13

Instrucțiunile de utilizare a medicamentelor ar putea fi expuse în mod obligatoriu în limba de stat și în limba rusă, comunică Noi.md.

Un proiect de lege în acest sens a fost propus de un grup de deputați socialiști, care sînt de părere că actualul cadru legal este discriminatoriu în raport cu populația vorbitoare de limba rusă. Autorii inițiativei propun completarea Legii cu privire la medicamente cu următoarele prevederi: informația de pe ambalajele medicamentelor produse în Moldova se expun în limba de stat și în limba rusă, ca limbă de comunicare interetnică, iar în cazul medicamentelor de import – în limba de stat și în una dintre limbile de circulație internațională. Totodată, socialiștii cer ca instrucțiunile de utilizare a medicamentelor să fie expuse obligatoriu în limba de stat și în limba rusă.

Inițiatorii au propus să fie completată și Legea privind protecția consumatorului, astfel încît să fie interzise importul și plasarea pe piață a produselor, prestarea serviciilor în lipsa informațiilor complete în limba moldovenească și limba rusă. Un alt articol prevede că toate informațiile, inclusiv cele verbale referitoare la produsele și serviciile oferite consumatorilor, documentele de însoțire și contractele încheiate sînt prezentate în limba moldovenească și limba rusă.

În nota informativă a proiectului deputații PSRM au amintit că Republica Moldova este parte la o serie de tratate internaționale pentru protecția drepturilor omului, iar acestea sînt semnificative pentru protejarea drepturilor minorităților. „Constituția consacră principul egalității și nediscriminării, stabilind că toți cetățenii sînt egali în fața legii, fără deosebire de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie. Statul recunoaște și protejează dreptul la păstrarea, dezvoltarea și funcționarea limbii ruse și a altor limbi vorbite pe teritoriul țării. Limba rusă se folosește pe teritoriul țării în calitate de limbă de comunicare între națiuni”, se arată în argumentarea PSRM.

Printre autorii inițiativei se regăsesc deputații Ghenadie Mitriuc, Anatolie Labuneț, Adrian Lebedinschi, Vasile Bolea, Grigore Novac.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?