Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Protest la Curtea Constituțională față de atacurile la adresa limbii ruse (VIDEO)

4 iun. 2018,, 15:41   Politică
5852 6

Activiștii PSRM au protestat astăzi la sediul Curții Constituționale, unde se examinează sesizarea liberalilor privind anularea statutului de limbă de comunicare între națiuni a limbii ruse, notează Noi.md.

Manifestanții au calificat drept „barbare și ilegale” încercările PL de a diminua rolul limbii ruse în Republica Moldova și au cerut Curții să respingă sesizarea. Ei au scandat lozinci precum: „Vrem dreptate!”, „Moldova este un stat de drept”, „Nu liberalilor!” și „Moldova, stat multinațional!”.

Activiștii au remarcat faptul că o astfel de decizie va însemna o lovitură împotriva vorbitorilor de limba rusă, care numără circa un milion de persoane.

„Ei vor, prin măsuri represive și ilegale, să le interzică cetățenilor să trăiască în acest stat. Ei vor să le blocheze accesul al educație, la studii, posibilitatea de a participa în administrația publică locală și centrală, a tuturor cetățenilor care vorbesc limba rusă, limbă care este consfințită de Constituție. Această propunere este una a unor barbari de dreapta, a unor oameni care habar nu au ce înseamnă Constituție, drepturile omului, democrație și valori umane. Sînt niște barbari primitivi care vor să lichideze statul și să dezbine societatea”, a declarat deputatul PSRM Vlad Batrîncea.

Deputatul a mai remarcat că ceea ce solicită liberalii contravine Convenției europene a drepturilor omului, dar și unui șir de acorduri internaționale la care Moldova este parte.


Menționăm că, la începutul anului curent, PL a depus o sesizare la Curtea Constituțională în care a cerut să fie verificată constituționalitatea a cinci legi care califică limba rusă drept „limbă de comunicare interetnică” în Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?