Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Proiectul cu privire la interzicerea membrilor Partidului Șor de a candida la alegeri, supusă consultărilor publice

18 iul. 2023,, 17:45   Politică
4190 0

Comisia juridică, numiri și imunități a organizat consultări publice asupra proiectului de lege care prevede că membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu vor putea fi aleși pe o perioadă de trei ani de la pronunțarea hotărîrii Curții Constituționale. La ședință au participat atît reprezentanți ai partidelor parlamentare, cît și ai partidelor politice extraparlamentare, transmite Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, în contextul ajustării cadrului normativ intern referitor la lichidarea partidelor politice, după ce Curtea Constituțională a emis o Hotărîre prin care a declarat Partidul Politic „Șor” neconstituțional și l-a dizolvat, transmite N4.

„Acest proiect de lege vine să detalieze acele aspecte în legislație care erau lipsă, fiindcă noi n-am mai avut în țară situații în care vreun partid politic să fie declarat neconstituțional. Legiuitorul este obligat să intervină cu mecanisme care garantează prevenirea unor asemenea situații în viitor”, a accentuat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.

Totodată, PROIECTUL de lege mai conține prevederea că atributele partidelor declarate neconstituționale nu vor putea fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale sau alți concurenți electorali.

Proiectul de lege privind implementarea unor considerente conținute în Hotărîrea Curții Constituționale privind controlul constituționalității Partidului Politic „Șor” a fost votat, în prima lectură, în plenul Parlamentului. Documentul va fi suspus mai multor runde de consultări publice, după care va fi propus spre examinare în a doua lectură.

3
1
0
1
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?