Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Procurorii, încrezători în recuperarea banilor furați din țară

19 mai. 2023,, 22:14   Politică
2862 0

Republica Moldova poate recupera banii de care au beneficiat Vladimir Andronachi, Ilan Șor și alții din furtul miliardului, chiar dacă aceștia ar putea să nu ajungă la pușcărie. O spune procurorul general interimar, Ion Munteanu, potrivit căruia termenul de prescripție nu este un risc pentru confiscarea banilor.

Iar șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a subliniat că autoritățile au dreptul de a recupera acești bani prin confiscarea bunurilor deținute în prezent. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS” de la TV8.

„Să vorbim despre Andronachi, acolo este un prejudiciu de 26 de milioane de lei și dacă am urmări traseul lor, noi știm unde au ajuns unii din ei, alții au fost cheltuiți. Legea ne permite să încasăm 26 de milioane de lei din bunurile pe care le deține astăzi”, a spus Veronica Dragalin.

În ceea ce privește persoanele implicate în Frauda bancară, șefa PA a precizat că banii pot fi recuperați, întrucît aceștia au achiziționat pînă acum lucruri semnificativ de scumpe.

„Noi am pus sechestru pe bunuri la un preț de zeci de milioane de euro. Persoanele, care au beneficiat din Frauda bancară, au avut un gust foarte bogat și și-au cumpărat lucruri care costă foarte mulți bani. Am identificat unele din acele bunuri și le-am sechestrat”, a explicat Dragalin.


Iar procurorul general interimar, Ion Munteanu, a evidențiat nevoia de

„Prescripțiile nu prezintă un risc în cazul spre exemplu Frauda bancară sau Laundromat. La un moment dat, aceste cauze penale vor ajunge pe masa judecătorilor. O bună parte deja sînt pe rolul instanței. Oricum o să ajungem la pronunțarea sentințelor, fie pe aceste cauze penale, fie pe cauze aferente sau la fel de complicate.

Problema este că trebuie să începem să pregătim cadrul normativ pentru asigurarea executării fictive a confiscărilor și trecerea în contul statului a bunurilor identificate peste hotare. Azi, Moldova nu dispune real de mecanisme care ar permite confiscarea bunurilor aflate peste hotarele Republicii Moldova. Este vorba despre armonizarea perfectă a legislației și identificarea mecanismelor de cooperare pentru a fi aplicabilă legislația statului respectiv ca aceste bunuri să poată fi confiscate în interesul Republicii Moldova”, a menționat Ion Munteanu.

a pregăti un cadru legal adecvat, care să asigure confiscarea efectivă a bunurilor și transferul acestora în contul statului. Potrivit acestuia, în prezent, Republica Moldova nu dispune de mecanisme concrete care să permită confiscarea bunurilor situate în afara țării.

4
1
0
0
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?