X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Primele declarații ale lui Erdogan la Chișinău: "Nu înțeleg sursa comentariilor negative"

17 oct. 2018,, 15:22   Politică
5396 1

Poporul turc va susține poporul Republicii Moldova fără nicio rezervă atunci cînd va fi nevoie, a declarat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul briefingului susținut astăzi la Chișinău, alături de Igor Dodon, notează Noi.md.

Erdogan a precizat că Moldova și Turcia sînt două popoare prietene, iar declarația de parteneriat strategic semnată astăzi va contribui în continuare la consolidarea acestei relații. „Atunci cînd este necesar prietenii se susțin reciproc, vă asigur că vă vom susține atunci cînd va fi nevoie fără niciun pic de teamă”, a declarat oficialul.

Totodată, președintele turc s-a referit indirect la cazul expulzării celor șapte cetățeni turci din Republica Moldova, menționînd că "prietenii se susțin reciproc în momente de criză".

„Îi invit pe toți oamenii care comentează împotriva noastră să se comporte așa cum s-ar comporta prietenii. Amintesc că la tentativa de lovitură de stat din țara noastră am avut peste 251 de martiri, din păcate acești membri ai organizației s-au strecurat și printre organizațiile care își continuă activitățile și în Moldova, ei încearcă să se infiltreze aici și să urmeze aceeași pași, așa cum au făcut-o și în țara noastră. Sînt de părere că un prieten trebuie să-i spună altui prieten ce a pățit ca și el să știe cum să se ocrotească. Noi am discutat cu președintele acest subiect și ne-am expus clar pentru intensificarea dialogului bilateral”, a menționat Erdogan.

Demnitarul turc s-a referit și la proiectul reabilitării clădirii Președinției Republicii Moldova, menționînd că nu înțelege natura comentariilor negative care se fac la aceste subiect.


„Nu înțeleg de ce există unele comentarii negative la acest subiect. Acest proiect nu e altceva decît un simbol al prieteniei dintre țările noastre. Dincolo de acest lucru, pentru noi comentariile negative nu au nicio importanță, Turcia va continua să fie alături de Moldova așa cum a fost și în trecut”, a subliniat el.

Potrivit președintelui turc, un subiect aparte în dialogul bilaterial îl constituie situația cetățenilor din autonomia găgăuză. "Găgăuzia, unde trăiesc turcii găgăuzi are un loc special în relațiile noastre cu Republica Moldova. Susținem modificările legislative care îi vizează pe cetățenii găgăuzi și încurajăm autoritățile să le promoveze în cel mai scurt timp".

La finalul discursului, Recep Tayyip Erdoğan i-a mulțumit lui Igor Dodon pentru ospitalitate și a salutat poporul moldovenesc.

"Mulțumesc încă o dată valorosului meu prieten pentru ospitalitatea pe care mi-a acordat-o. Cu această ocazie salut din suflet prietenosul popor moldovenesc", a declarat oficialul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?