X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Președintele vrea să elaboreze un plan de soluționare a problemei depopulării țării

29 iul. 2019,, 15:21   Politică
2450 2

Circa un milion de concetățeni de-ai noștri muncesc și generează valoare adăugată peste hotarele țării. Sînt apreciați pentru profesionalismul și atitudinea lor responsabilă. Numai impozitele și taxele achitate de ei depășesc 7-8 miliarde de euro anual, adică 2 bugete anuale ale Republicii Moldova.

Ei sînt bogăția acestui neam care ne dovedesc suplimentar capacitatea enormă de care cu toții dispunem. Acest lucru a fost declarat de către Președintele țării, Igor Dodon, în cadrul unui discurs rostit la o adunare solemnă, consacrată Zilei Constituției.

- Eforturile noastre comune trebuie orientate spre eliminarea cauzelor, care i-au determinat pe mulți dintre noi să-și caute rostul pe meleaguri străine. Societatea este în drept și, deja o face, să ceară de la guvern și de la celelalte ramuri ale puterii acțiuni și proiecte concrete, care ar îmbunătăți nivelul de trai al oamenilor. Timpul nu așteaptă, iar créditul de încredere oferit guvernării trebuie onorat cu cea mai mare responsabilitate. Depopularea țării și problema demografică constituie riscul nostru existențial major. Dacă vom tot continua să investim resurse enorme, bani publici, în creșterea și educarea unor generații care devin capital intelectual și brațe de muncă pentru economiile străine, riscăm să dispărem ca neam, a spus el.

În acest context Igor Dodon a îndemnat să se concentreze toate eforturile și priceperea pentru a rezolva problema depopulării țării.

- Intenționez să lansez, în zilele următoare, un proces amplu de elaborare a unui plan național în acest sens, cu participarea tuturor exponenților societății noastre.


Contez mult pe susținerea Dumneavoastră. Soluționarea problemei exodului populației ar constitui un imbold pentru dezvoltarea economică a țării, or principalul impediment în activitatea agenților economici este deja lipsa forței de muncă. Există dorință și posibilitate de a investi în economie, dar aceste intenții se lovesc de lipsa acută de cadre, a conchis el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?